Бундестагът: Плановете на Ердоган са "легализиран държавен преврат" - bulgaria.utre.bg
Alternative Media Group

Бундестагът: Плановете на Ердоган са "легализиран държавен преврат"

20 март 2017, 18:02 | Мила Иванова
  • Снимка:
    btv.bg/кадър

Ангела Меркел беше категорична, че сравненията с нацизма трябва да спрат без извинения и условия

Германският канцлер отговори на обвиненията на турския президент, отправени вчера лично към нея. Ангела Меркел беше категорична, че сравненията с нацизма трябва да спрат без извинения и условия, съобщават от Дойче Веле, цитирани от БНТ. Тя предупреди за възможно въвеждане на забрана за участие на турските отговорни представители в предизборни митинги в Германия за подкрепа на турския президент. Това стана, след като Реджеп Ердоган директно обвини канцлерката, че използва "нацистки практики".

Днес говорителката на Меркел отново каза, че сравненията с нацисткия режим са недопустими, но засега германското правителство просто следи внимателно какво става. Както знаете, вчера Ердоган се обърна към Меркел с думите: „Ти в момента използваш нацистки методи: по отношение на моите братя в Германия, на моите братя-министри и моите братя-депутати, които искат до отидат в страната ти."

По този повод остро реагира и Мартин Шулц, новоизбраният лидер на германските социалдемократи и техен кандидат за канцлерския пост: "Наглост е един държавен глава да обижда по този начин правителствен ръководител на приятелска страна. Ердоган погазва всички правила на международната дипломация и някой трябва да му каже, че един президент на държава от НАТО не може да се държи така."

А външният министър Зигмар Габриел предупреди: "Ние сме толерантни, но това не означава, че сме глупави". С две думи - германците са възмутени и го показват с доста необичаен за тях тон. Най-острото предупреждение към турския президент Ердоган отправи председателят на Външната комисия в Бундестага Норберт Рьотген. Той заплаши Турция с прекратяване на преговорите за присъединяване към ЕС, ако страната премине към президентска система на управление.

Рьотген нарече плановете на Ердоган "легализиран държавен преврат", като в същото време заяви, че според него Германия не бива да отвръща на изцепките на турския президент. "Няма да падаме до това ниво", каза Рьотген. А Mанфред Вебер, председател на фракцията на EНП в Европарламента, предупреди Ердоган да не разпалва още повече конфликта с Германия и с други европейски страни. "Гордостта на една нация не се брани посредством обиди към другите", заяви Вебер и увери, че Европа няма да се остави да бъде провокирана.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета