РБ: Призоваваме да бъдат затворени границите за изборен туризъм

Политика

20-03-2017, 16:03

Снимка:

facebook

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Намесата на Турция в България - непредсказуема

РБ настоява в Отворено писмо до Радев, секциите извън посолството и дипломатическите представителства в Турция да бъдат затворени

Призоваваме да бъдат затворени границите за изборен туризъм категорично. Това каза Антони Тренчев от „Реформаторски блок- Глас народен“ след входирането на отворено писмо до президента Румен Радев с призив за затваряне на границите за изборните туристи от Турция и реакция на опитите на турската държава да се намеси във вътрешните работи на България. „Искаме ясен отговор на въпроса: "Има ли пилот в самолета?", защото нещата изглежда, че вървят на пълен самотек“, коментира той. „Разбираме, че за президента на „Позитано“ и за неговата лидерка демокрацията не е ценност. Неслучайно е и вчерашното изказване за това колко много ни е отнела демокрацията“, обясни Антони Тренчев.

„Ние свободните, десните, мислещите хора смятаме, че демокрацията трябва да се отстоява на всяка цена“, заяви той. Според него демокрацията в момента е под заплаха най-вече от турската страна. „Президентът в момента е човекът, който държи цялата власт в страната и носи цялата отговорност за всичко случващо се“, подчерта Антони Тренчев. „Настояваме секциите извън посолството и дипломатическите представителства в Турция да бъдат затворени“, обясни той и допълни, че коалицията ще внесе писмо в ЦИК, в което изисква именно това. „Напрежението ескалира, на път са гражданите да вземат закона в свои ръце, а по-голямо падение за демократична държава от беззаконието чисто и просто няма“, каза още той.

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-н Президент, Според Конституцията на Република България, в момента цялата отговорност за управлението на държавата, включително и защитата на интересите на българските граждани и националната сигурност, е изцяло Ваша. Затова настояваме да не абдикирате от своите конституционни задължения и да предприемете всички действия, необходими за гарантиране честността на изборния процес, ненамесата на чужди държави в него, както и вътрешния ред, сигурността и спокойствието на гражданите. За пореден път Ви призоваваме: Затворете границите за изборните туристи от Турция. Затворете всички секции, извън посолството и дипломатическите представителства, заради извънредното положение в Турция и Решението от 4 март на ЦИК, с което те обявяват, че не могат да подсигурят честността на изборите в държави, в които има извънредно положение. Настоявайте за обща реакция на солидарност на ЕС, във връзка с опитите на Турската държава да се намеси във вътрешната политика на България и да пропагандира референдума си, в разрез с Виенската конвенция от 1961 г. Информирайте българското общество колко организирани автобуси са преминали българската граница от Турция, в седмицата преди изборите, както и има ли финансиране от страна на турската държава на този процес. Разпоредете на правителството си и на областните управители да вземат всички мерки за недопускане на нарушаване на изборния процес в смесените райони. Вашият отказ, до момента, да изпълните задълженията си като президент и ръководител на правителството, поставят страната ни пред риск от ескалиране на напрежението и провокират опити на гражданите да “вземат закона в собствените си ръце”. Предупреждаваме Ви, че за всяко възникнало гражданско напрежение в оставащите броени дни до парламентарните избори, ще носите цялата политическа отговорност, както и за изкривяването на изборните резултати, подронващи суверенитета и демократичните устои на България. Коалиция Реформаторски блок – Глас народен София, 20 март 2017г.