Златев: Без наш еврокомисар възможностите ни за участие в решенията на ЕК намаляват

Потокът от мигранти е намалял драстично, това означава, че споразумението с Турция работи, каза представителят на ЕК в София

Вече сме три месеца без наш еврокомисар, а това намалява много възможностите ни за участия във важни обсъждания и решения. Със сигурност е добре да имаме наш представител и да бъдем активен участник. Това заяви ръководителят на представителството на Еворпейската комисия в София Огнян Златев по БНТ.

"Процедурата за избор на наш еврокомисар зависи изцяло от решенията на българските власти, а ресорът зависи и от личността на избраника. Без ервокомисар не участвахме в крайния вариянт на обсъжданията за „Бялата книга“ на ЕС", припомни Златев.

"Няма поводи за притеснение относно ЕС и Турция, има известно напрежение, но само между отделни страни членки и нашата съседка. Турция е важен член на НАТО, партньор в борбата срещу терора. Между Анкара и Брюксел има база за диалог, отношенията са много по-сближени, отколкото раздалечени", коментира Златев. "Европейската комисия не би могла да коментира отделни политици и дали реториката е вътрешна и по повод провеждащи се избори."

Според него споразумението, подписано преди година за мигрантите, които минават през територията на Турция, работи. "Сега се навършва и една година от неговото подписване и потокът мигранти е намалял драстично от 1 милион на 26 хиляди. Не трябва да се забравя, че ЕС инвестира в Турция с хуманитарни инициативи за бежанците и финансови механизми подпомагащи деца пострадали от конфликти да ходят на училище", припомни той.

"Във връзка с напускането на Великобритания, все още не може да се коментира, тя не е обявила официално това свое желание. Когато това се случи, процедурата ще продължи в рамките на 2 годи, всичко зависи от преговорите. Каквото и да се случва по време на преговорите, бюджета на ЕС, както и конкретни цифри ще са ясни след 2020г., но всичко е предмет на бъдещи разговори. Въпреки Брекзит, Великобритания има интерес от гражданите на ЕС живеещи и работещи на нейна територия и тяхната добавена стойност към БВП", обясни Огнян Златев.

"По отношение „Европа на две скорости“, такова нещо няма записано в „Бялата книга“, там става въпрос за засилено сътрудничество. Лидерите от нашата част на Европа е добре да преминат от изказвания какво не искат, към конкретни предложения, не само с критика, но и какво иска всяка страна", допълва ръководителят на представителството на ЕС у нас.