Качински: Полша ще възрази срещу "Европа на две скорости"

Полша е единствената държава, която не подкрепи Доналд Туск в Брюксел

Полша смята, че германската политика е в разрез с интересите на Варшава и с всички сили ще се противопостави на Европа на две скорости на срещата на високо равнище на ЕС в Рим, заяви лидерът на управляващата партия Ярослав Качински, цитиран от thenews.pl.

"Ние не можем да приемем никаква Европа на две скорости. Това би означавало или ние да бъдем изтласкани извън Съюза, или да ни понижат до нивото на членове от по-ниска категория", каза лидерът на партията Право и справедливост в интервю, публикувано днес в седмичното издание "вШечи". Според Качински Европа на две скорости означава парите да се концентрират в Запада, включително и защото Германия ще трябва да плаща повече за покриване на дълговете в еврозоната. "Повече пари ще отидат за иновации в страните от "стария Съюз", а това ще доведе до важни загуби за нас", каза той.

На въпрос за полско-германските отношения след срещата на високо равнище в Брюксел, където преизбирането на Доналд Туск, представен от управляващите в Полша като "германски кандидат", постави Полша в изолация от другите 27 членове на ЕС, Качински очерта две нива на тези отношения.

"Що се отнася до преките отношения между политическите лидери, не можем да укоряваме Меркел за нищо. Тяхното ниво е добро. Но съществува и нивото на реалностите и на него нищо не се променя. По всички важни въпроси Германия води политика, противна на нашите интереси - като се започне от политическата история и се стигне до енергийната политика" подчерта Качински.

Той изрази и мнението, че решенията на канцлерката на Германия са понякога "фатални" за самата нея, "като например определянето на Франк-Валтер Щайнмайер за президент и разкриването на пътя на кандидата на ГСДП Мартин Шулц за поста канцлер, което създава съществен риск християндемократите да загубят властта".