Екатерина Захариева: Недопустима е намеса във вътрешната ни политика

Екатерина Захариева от ГЕРБ и Славчо Велков от БСП в дебат за отношенията с Турция

Какъв трябва да е тонът на България към Турция, меси ли се тя във вътрешните ни работи и какви са вариантите за коалиция след изборите у нас? По тези въпроси дебатираха в студиото на Бтв Екатерина Захариева от ГЕРБ и Славчо Велков БСП.

„Всяка намеса във вътрешната ни политика, и то преди избори, не бива да се допуска”, категорична беше Екатерина Захариева.

„Това, което се случва в съседна Турция и политиката на Реджеп Тайип Ердоган към създаване на нова османска империя, е заплаха за националната сигурност на България и на Европа”, подчерта Славчо Велков. Според него неслучайно Ердоган нарича Европа „терористи” и „нацисти”. По думите му заплахата за България не е виртуална, а реална, особено с грубата намеса на правителството на Турция. "Към Турция трябва да се обръщаме с решително твърд тон", смята Славчо Велков.

„Тонът трябва да е такъв, какъвто съответства на действията”, посочи обаче Захариева. „Не е лошо да показваме мускули, обаче когато има защо. Тогава когато става въпрос за национална сигурност и вътрешни интереси, най-важното за една държава е да живее в мир и разбирателство”, допълни тя.

Двамата опоненти коментираха и политическото послание на почетния председател на ДПС Ахмед Доган от миналата седмица.

„Изявлението на Доган като характер и постановка е правилно, но виждам в него опит за легитимиране на неговата партия и на самия него и на извличане на политически дивидент в предизборната обстановка. Това е насочено в онази междуособна битка между ДПС и ДОСТ”, смята Велков.

Захариева също се съгласи, че изявлението на Доган е било неискрено и е свързано със сблъсъка на движението с ДОСТ. Според нея не бива да се митологизира, че винаги зависим от ДПС.

Опонентите си размениха реплики и във връзка с Пазарджик, където и двамата са водачи на листи, както и за дипломите си и успеха по време на висшето образование.