Международен Ден на Земята!

Общество

20-03-2017, 06:15

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

За първи път се отбелязва в САЩ през 1970 г.

Денят на Земята, който се празнува два пъти в годината — 20 март (пролетното равноденствие) и 22 април, трудно може да се нарече празник. По-скоро, това е мероприятие, което има за цел да накара хората да обърнат внимание на екологичните проблеми на нашата планета.

За първи път Денят на Земята се е състоял през 1970 година в САЩ и е получил значително внимание сред хората с активна жизнена позиция. Ежегодните акции стават масови, като например демонстрация, в която вземат участие около двадесет милиона човека. В денят на земята се приемат нови закони и актове, насочени към съхранение на природата.

Денят на Земята се празнува по различни начини. Но една традиция — биенето на Камбаната на Мира — се съблюдава повсеместно. Звънът на камбаната призовава жителите на планетата да се обединят и заедно да започнат да се грижат за здравето и красотата на на нашата планета.

Първият звън на Камбана на Мира е прозвучал в щаб-квартирата на ООН в Ню Йорк. Интересно е това, че камбаната е била отлята от монети, които са събрани от деца от цялата планета в името на мира на Земята. За това напомня надпис на камбаната — «Да живее световния мир по целия свят».

Всеки човек сам решава дали да празнува Денят на Земята и дали да участва в организираните акции. Има много начини да се отпразнува Денят на Земята — да посадиш дърво, да въведеш порядък на двора си, да събереш поне една торба боклук в парка, да вдигнеш кутия от цигари хвърлена до кошчето за боклук, да прочетеш на децата разказ за красотата на нашата планета. За всяко, даже и най-малко действие за благото на природата, Земята напълно се отблагодарява на хората.

Има и по-ефективен начин да се грижим за нашата планета 365 дни в годината, а не само в Деня на Земята. Вместо формални акции и гръмки слова може мълчаливо да използваме възобновяеми енергийни източници.

Днес е и първият астрономически ден от пролетта.