Медицински сестри от страни от ЕС масово напускат Великобритания - bulgaria.utre.bg

Медицински сестри от страни от ЕС масово напускат Великобритания

19 март 2017, 12:04 | Руслан Иванов
  • Снимка:
    pixabay.com

24 000 позиции за медицински сестри, санитарки и болногледачи са вакантни

Медицински сестри от страни от ЕС масово напускатВеликобритания, показват последните статистически данни. Това дава повод на критиците на Тереза Мей да предупредят премиера, че задълбочава кризата в здравеопазването, като отказва да даде гаранции за правата на гражданите от евросъюза, съобщава БНР. 

Тревожните данни доведоха до призиви да се реализира схема, наречена „здравен паспорт“, която предлага сигурност на 59 000 работници в здравеопазването от ЕС, както и искане към правителството незабавно да възстанови стипендиите за медицинските сестри, които бяха прекратени миналата година. 2 700 европейски медицински сестри подадоха оставки през 2016 година, а системата на здравеопазването като цяло бе напусната от 6 500 служители, които са граждани на ЕС. 

Кралският колеж за медицинско обслужване отбелязва тревожната тенденция на рязък спад на новопостъпващи медицински сестри от ЕС. По данни на колежа 24 000 позиции за медицински сестри, санитарки и болногледачи продължават да са вакантни. От колежа изтъкнаха също, че с политиката си правителството рискува да лиши сектора от квалифициран персонал от чужбина в много труден момент за здравеопазването. Норман Ламб от Либералдемократическата партя заяви, че не може да има твърд Брекзит и силно здравеопазване. Тези хора спасяват животи, а правителството на консерваторите напълно ги игнорира, допълни Ламб.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета