Има потвърден случай на морбили у нас

Общество

19-03-2017, 10:24

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Двегодишно дете от Пловдив е със съмнение за морбили

Д-р Атанас Мангъров: Има опасност от епидемия

"Има опасност от епидемия от морбили у нас", каза в ефира на Бтв доц. д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение в СБАЛ по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Ив. Киров“ в София. Той коментира потвърдената вчера новина, че двегодишно дете от пловдивския ромски квартал „Столипиново“ е постъпило в инфекциозната клиника на пловдивската университетска болница за лечение от морбили.

„Добрият вариант е, ако това е едно дете, което случайно не е имунизирано, а наоколо всички са имунизирани. Тогава заболяването ще затихне. Лошият вариант е, ако това е едно от много други неимунизирани, ако половината махала не са имунизирани. В такъв случай може да очакваме продължение“, каза Мангъров.

Той поясни, че в последните години Румъния на няколко пъти обявява епидемия от морбили и припомни, че през 2009 – 2010 г. такава имаше и у нас – с 24 хил. случая на заболяване и 24 починали деца. 95% от починалите бяха неимунизирани роми. "Сега може да очакваме нещо подобно", каза той.

Д-р Мангъров успокои, че за имунизирани деца и възрастни няма опасност да се заразят. „Ваксината е много добра и за тези, които са имунизирани двукратно, на практика няма опасност да се заразят“, увери той. "У нас ваксинацията се прави на 13-месечна и на 12-годишна възраст. Заболяването е най-опасно за децата до 13 месеца, при тях то би протекло най-тежко", каза Мангъров.

По думите му никой не може да каже колко са неимунизираните. "По данни на Министерството на здравеопазването ваксиналното покритие е над 92%, ако е така, може да сме спокойни", добави докторът.

Самото заболяване започва с температура, кашлица, зачервени очи, течащ нос. Следва обрив, който тръгва от лицето и с разпростира по тялото, а след като отшуми, остават хиперпигментации. Опасното при морбилито е, че се потиска имунната система и се създават предпоставки за усложнения в белите дробове и мозъка, които може да завършат летално.

Обикновено смъртността е около 1/1000. В Румъния тя е 1/200, което говори, че щамът е виролентен. Д-р Мангъров посъветва неваксинираните да положат усилие да се ваксинират възможно най-бързо.