Белгийски съд потвърди решението да се откажат визи на турски имами

Имамите са искали да извършват религиозна дейност в нелегални джамии

От началото на годината Белгия е отказала дългосрочни визи на 12 души, които искат да проповядват в страната. 10 от тях са внесли жалба в съда, че така се нарушава правото им да изповядват вероизповеданието си. Съдът обаче е отхвърлил жалбата им, съобщава express.

В Белгия има 400 джамии, но само 80 от тях са признати от държавата. От началото на годината белгийският секретар по убежището и миграцията Тео Франкен е отказал дългосрочни визи на 12 турски имами. "Посланието ни към джамиите в Белгия е, че те трябва да работят с имами, които живеят в страната. Защо трябва духовници от Близкия изток да проповядват у нас", пита Франкен.

10 от имамите, на които Белгия е отказала визи, са внесли жалби в специален административен съд, който се занимава с проблемите на чужденците. Според тях властите нарушават правото им на свобода на вероизповеданието. Съдът обаче е отхвърлил жалбата им и е потвърдил решението на Франкен.

Голяма част от нелегалните джамии в Белгия са контролирани от турската Дирекция по религиозните въпроси, която има широка мрежа джамии и имами в целия свят. Дирекцията е пряко свързана и с Партия на справедливостта и развитието на Ердоган.