Томас де Мезиер: Анкара да се придържа към споразумението между ЕС и Турция

Свят

17-03-2017, 19:00

Снимка:

tvnova.mk

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Турция заплаши Европа с изпращането на 15 хил. бежанци месечно

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви в интервю в сряда, че Турция може да анулира споразумението за реадмисия с ЕС

Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер заяви днес, че очаква Анкара да се придържа към споразумението между ЕС и Турция за възпиране на бежанския поток към Европа, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви в интервю в сряда, че Турция може да анулира споразумението за реадмисия с ЕС, а освен това преразглежда сделката за бежанците на стойност шест милиарда долара.
"Чувам много коментари от Турция и се опитват да ни накарат някак да се молим за това споразумение и прочие", каза Мезиер след среща с вътрешни министри на германски провинции от средите на консерваторите.
"Има споразумение и ние се придържаме към него. Очакваме и Турция да направи същото," добави той.
Говорител на германското правителство заяви днес, че няма признаци Анкара да е преустановила сделката, като добави, че броят на мигрантите, пристигащи в Гърция, продължава да е много нисък.
Де Мезиер каза още, че Турция става все по-провокативна всеки ден, за да получи отговор и да бъде представена като жертва.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се опитва да набере подкрепа сред турците в чужбина за референдума през април, на който турците са призовани да решат дали да бъде въведена президентска система на управление в Турция.
Според германския министър е важно да се отбележи, че "имаме едно турско правителство, което очевидно изпитва трудности да спечели референдума и използва други теми, предполагаемия конфликт с Европа, за да увеличи одобрението за неговите политики, а средство за това е провокацията".