Турция заплаши Европа с изпращането на 15 хил. бежанци месечно

„Ако искате ние можем да отворим пътя за 15 хил. бежанци месечно, и да ви вземем ума“, заяви Сойлу

Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу заплаши да „вземе ума“ на Европа чрез изпращането на 15 хил. бежанци месечно в страните от Общността, предава AFP.

Изявлението на Сойлу бе направено на фона на дипломатическата криза между Турция и Германия, както и между Турция и Холандия, разразила се, след като властите в европейските държави отмениха редица прояви на турски министри на тяхна територия във връзка с предстоящия референдум в Турция.
„Ако искате ние можем да отворим пътя за 15 хил. бежанци месечно, които не ви изпращаме месечно, и да ви вземем ума“, заяви Сойлу в реч, изнесена късно вечерта в четвъртък. По-рано и външният министър на Анкара Мевлют Чавушоглу даде индикации, че Турция може да преустанови спазването на сделката с Брюксел, като откаже да приема мигрантите, връщани в страната от Гърция.

Той посочи, че Германия и Холандия в момента опитват да завършат това, което не успяха по време на протестите за парка Гези, при разследванията за корупция през декември 2013 г. и при провалилия се опит за преврат през юли 2016 г., зад който се смята, че стои Фетхуллахистката терористична организация. „Разиграват се игри, насочени срещу Турция, за да не й бъде позволено да стане много силна в бъдеще“, добави Сойлу.