ЕК ще направи необходимото за оцеляване на споразумението за миграцията с Турция

Свят

17-03-2017, 14:58

Снимка:

wikipedia

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Унгария приеха закон за създаване на бежански лагери в транзитни зони

Споразумението постигна ясни резултати, милион мигранти не успяха да влязат в ЕС, хиляди не загубиха живота си в морето. Осигурихме 1,5 милиарда евро за Турция

Решени сме да направим необходимото, за да продължи изпълнението на споразумението за миграцията между ЕС и Турция, заяви днес говорител на Европейската комисия.
Според нас споразумението постигна ясни резултати, милион мигранти не успяха да влязат в ЕС, хиляди не загубиха живота си в морето. Осигурихме 1,5 милиарда евро (за Турция) в последната година, отчете говорителят.
Комисията днес представи данни за напредъка по споразумението, подписано преди година в Брюксел. Данните показват, че притокът не незаконни мигранти в последната година е спаднал с 97 процента. Отбелязва се, че Турция изпълнява стриктно ангажиментите си, свързани с обратното приемане на незаконни мигранти и за изпращане към Европа на сирийски бежанци по схемата "един за един".
Докато през 2015 г. дневно в ЕС са навлизали средно по 10 000 мигранти, благодарение на споразумението с Турция броят е спаднал до 43 на ден. Броят на удавените в Егейско море мигранти е намалял от 1145 през 2015 г. до 80 души през миналата година.
До днес по силата на споразумението от Гърция в Турция са били върнати 916 незаконно проникнали в ЕС мигранти, докато от Турция в ЕС са били изпратени над 4000 сирийски бежанци. За последната година Гърция е получала от ЕС над един милиард евро за справянето с мигрантите.