Христо Янев: За Нефтохимик е важно да играе на "Лазур"

Надявам се да изградим добър и стойностен тим

„Това, което виждам на този етап е, че няма ясна стратегия в хората, които искат да развият българския футбол. От там идват всичките ни проблеми. Трябва да бъдем положително настроени към това, което правим, иначе няма смисъл. Виждам шампионат, в който има отбори с изравнени сили. Лудогорец обаче са с класа над другите. Бих искал през май да мога да кажа, че съм доволен от свършената работа“, заяви старши треньорът на Нефтохимик Христо Янев в интервю за предаването „Домът на футбола“ по телевизия Диема Спорт.

„Резултатите ни се дължат на добрата работа на футболистите и начина, по който подхождат в тренировъчния процес и всичко, което се изисква от тях. Като всяко начало беше трудно. Няма смисъл да се връщаме назад. Имаме доста грешки зад гърба си, които ни дават предимство. Гледаме напред и искаме да подобряваме представянето си“, сподели Янев.

Нефтохимик заема 11-а позиция във временното класиране с 26 точки в актива си като има 7 победи, 5 хикса и 12 загуби от 24 мача.

„Най-трудно беше това, че ни липсваха точки и мястото ни в класирането. Хубавото в тази ситуация е, че единственият път е нагоре и можем само да работим. Иска ми се да вярвам, че публиката се връща на стадиона. Искаме хората да са горди, че техният тим е сред водещите в България. Важното е моята стратегия и тази на ръководството да съвпадат. Опитваме се процесите, които следват да са положителни за клуба и цялата общественост в Бургас“, коментира още Христо Янев и продължи:

„Не е тайна, че и ние имаме своите трудности и затруднения. Хората, които ръководят клуба правят всичко по силите си, за да осигурят всичко необходимо. Надяваме се да изградим добър и стойностен тим, който да радва хората и да ги върне на стадиона. Искаме да изградим тим, който да е конкурентоспособен на лидерите. За всеки треньор е привилегия да работи с добри футболисти. В момента работя с хора, които осъзнават ситуацията в клуба и дават всичко от себе си за развитието на отбора. Ще видим на кое място ще завършим и зависи с какви отбори ще играем след това, за да видим каква стратегия ще градим.“

По темата със стадион „Лазур“, Янев отговори: „Няма такъв вариант, да не играем на този стадион. Не мога да коментирам с точност, защото не съм компетентен. За нас е важно да играем тук и да радваме хората в Бургас. За мен е важно отборът да играе тук и да получаваме подкрепата, от която имаме нужда.“

„По-скоро бих се определил като колективен играч. Никога не съм се стремял към индивидуални неща. Аз и сега съм темпераментен, просто някои неща трябва да си осмисляме. Научих се по време на престоя ми във Франция да се уча от нещата, които ми предлага животът. Да, във Франция видях неща, които ми направиха силно впечатление. Дадох си ясна представа за нещата, които трябва да променя. Има неща, които съм правил във времето, които не са ми харесали и се надявам сега с опита си да помагам на момчетата. Опитвам се да бъда въздържан и да осмислям нещата преди да взема решение“, коментира още наставникът на Нефтохимик, а за времето в ЦСКА сподели:

„Разбира се, ние имаме достатъчно време да анализираме случилото се около нас. Имам своите забележки към себе си и свършената работа. Това са неща, които остават за мен и моя екип. Сега се намирам на добро място, хората дават всичко от себе си, за да получаваме нещата, които са необходими и мога да коментирам само ситуацията, в която съм в момента.“