Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП): Има само един сценарий за дигитална Европа

Само преди няколко седмици г-н Юнкер даде старт на един от най-големите дебати в историята на ЕС - дебатът за бъдещето на Европа

„Сценариите, които той предлага са изключително различни и действително е важно всеки европеец сам да ги осмисли, за да изберем как искаме да се развива нашия континент. Когато говорим за дигитална Европа, обаче, аз виждам пред нас само един път и това е пътят на уеднаквяване на регулаторната рамка, на максималното възползване от развитието на дигитална икономиката и на налагането на свободното движение на данните в Европа“. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел в рамките на пленарен дебат на ЕП с еврокомисаря по сигурността Джулиан Кинг.
Дебатът, провел се по време на мартенската пленарна сесия в Страсбург, бе посветен на доклада на ЕП относно електронната демокрация в ЕС: потенциал и предизвикателства. Българският евродепутат припомни, че данните от излезлия преди дни Индекс за навлизане на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) на Европейската комисия отчитат постигнатото от българското правителство на Бойко Борисов в областта на е-управлението и отворените данни. „Радвам се, че на изборите за Европейски парламент през 2019 г. като българка ще мога да подам своя глас технологично неутрално чрез смартфон, таблет или компютър, както от България, така и от Брюксел“, коментира Майдел.
Тя допълни, че за да бъде завършена новата технологична реалност, необходимо е и нашите общества да бъдат обновени до последната версия. „Освен че е важно да сме технологично грамотни, ключово е и демокрацията в Европа да еволюира чрез е-правителство, е-участие и е-гласуване. Електронната демокрация означава укрепване на традиционните демократични практики и засилена прозрачност на управленските процеси“, коментира Майдел, която е един от най-разпознаваемите евродепутати в Брюксел по темите, свързани с дигитализацията.