Герджиков: Поемам отговорността да излъча еврокомисар

Всеки политик, който дръзва да говори срещу европейското обединение, е обречен на политическа гибел

България трябва да даде ясен знак, че ние искаме да влезем в преддверието на еврозоната - ИЕРЕМ 2, заяви служебният премиер Огнян Герджиков по време на публична дискусия "Бъдещето на Европа и българското председателство на ЕС", организирана от ПанЕвропа България, Представителството на Европейската комисия в България и Дипломатическия институт към МВнР.
Трябва да имаме план за влизане в този най-интимен кръг на ЕС, затова е необходима политическа воля, отбеляза Герджиков.
Той декларира още, че ако след изборите България не съумее да излъчи своевременно правителство, трябва служебното правителство да излъчи еврокомисар. И аз поемам отговорността за това, посочи Герджиков.
ЕС е многопластов, затова и отговорът на въпроса каква Европа искаме не може да бъде даден изведнъж и наведнъж, коментира премиерът. Той е убеден, е България трябва да участва в анализа на предложените сценарии със своя критичен прочит какво печелим и какво губим от всеки модел.
Когато говорим за ядро и периферия, това е разговор не за география, не борба за печалба, това е разговор за собствените ни амбиции, за готовността да ускорим развитието си, за отговорността ни към българските граждани, които неизменно заявяват подкрепа за европейското ни членство, посочи той. Всеки политик, който дръзва да говори срещу европейското обединение, е обречен на политическа гибел, коментира Герджиков.
Той отбеляза, че ЕС е запазена марка на мира и интеграцията. Премиерът посочи, че си представя бъдещето на Европа като съединени европейски щати и допълни, че целта трябва да е обединена Европа, но обединени в многообразието.