Борисов, Фандъкова и Захариева на дискусия за правосъдието (видео)

Захариева представи презентация по темата

Кметът на София Йорданка Фандъкова, правосъдният министър от първото правителство на Борисов, Екатерина Захариева и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в момента провеждат кръгла маса - дискусия за правосъдието.

Захариева заяви, че има нужда от промени в Конституцията, но преди всичко е важно да има справедливо правосъдие.

"Искам да поздравя г-н Борисов с победата на Рюте в Холандия, защото това е повратен момент в Европа", това заяви Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията, който е модератор на кръглата маса.

Бившият правосъден министър Екатерина Захариева подчерта направените промени в Конституцията, което е първата стъпка към прозрачното правосъдие. "За нас е важно за има равенство за справедливост за всеки и българските граждани да имат справедливо правосъдие", заяви Захариева. Тя допълни, че въпреки 84-те народни представители, които са имали в 43-то Народно събрание са направени много важни промени в Конституцията. "И не защото ни беше наложено от ЕС, а защото ние го поискахме", продължи Захариева. Тя допълни, че са направени и изменения в закона за съдебната власт, което е дало абсолютната власт в ръцете на съдиите.

По повод критиките за прокуратурата, Захариева заяви, че са премахнати устните разпореждания на прокурорите и всички да бъдат писмени и мотивирани. "Ограничихме прилагането на предварителните проверки. Въведохме допълнителни доклади свързани с противодействие на престъпността, корупцията, доклади които могат да бъдат инициатива не само на главния прокурор, но и на всеки един народен представител", допълни Захариева.

"От години се говори за нова Конституция, ние сме от партиите, които винаги е участвала в тези дебати, защото нова Конституция не се прави на коляно. Ние поемаме ангажимент това да бъде направено, без да се ограничаваме само до правосъдната система, а първото което ще направим е да премахнем депутатския имунитет", заяви бившият правосъден министър.

Очаквайте подробности.