Борисов, Фандъкова и Захариева на дискусия за правосъдието (видео) - bulgaria.utre.bg

Борисов, Фандъкова и Захариева на дискусия за правосъдието (видео)

16 март 2017, 10:19 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    Facebook/ Boyko Borissov

Захариева представи презентация по темата

Кметът на София Йорданка Фандъкова, правосъдният министър от първото правителство на Борисов, Екатерина Захариева и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в момента провеждат кръгла маса - дискусия за правосъдието.

Захариева заяви, че има нужда от промени в Конституцията, но преди всичко е важно да има справедливо правосъдие.

"Искам да поздравя г-н Борисов с победата на Рюте в Холандия, защото това е повратен момент в Европа", това заяви Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията, който е модератор на кръглата маса.

Бившият правосъден министър Екатерина Захариева подчерта направените промени в Конституцията, което е първата стъпка към прозрачното правосъдие. "За нас е важно за има равенство за справедливост за всеки и българските граждани да имат справедливо правосъдие", заяви Захариева. Тя допълни, че въпреки 84-те народни представители, които са имали в 43-то Народно събрание са направени много важни промени в Конституцията. "И не защото ни беше наложено от ЕС, а защото ние го поискахме", продължи Захариева. Тя допълни, че са направени и изменения в закона за съдебната власт, което е дало абсолютната власт в ръцете на съдиите.

По повод критиките за прокуратурата, Захариева заяви, че са премахнати устните разпореждания на прокурорите и всички да бъдат писмени и мотивирани. "Ограничихме прилагането на предварителните проверки. Въведохме допълнителни доклади свързани с противодействие на престъпността, корупцията, доклади които могат да бъдат инициатива не само на главния прокурор, но и на всеки един народен представител", допълни Захариева.

"От години се говори за нова Конституция, ние сме от партиите, които винаги е участвала в тези дебати, защото нова Конституция не се прави на коляно. Ние поемаме ангажимент това да бъде направено, без да се ограничаваме само до правосъдната система, а първото което ще направим е да премахнем депутатския имунитет", заяви бившият правосъден министър.

Очаквайте подробности.Коментари (1)

Потребител
мда
Боце, що се хабиш, като знаеш, че ще загубиш. Барем направи някоя изцепка, че ако загубиш......
16 март, 10:36 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика