Стефан Янев: Има сигнали за купуване на гласове

Прокуратурата, ДАНС и МВР във всички райони на страната работят в пълен синхрон, каза министърът

"Вече има сигнали за купуване на гласове, но в крайна сметка има създаден механизъм между прокуратурата, ДАНС и МВР, които са по места във всички райони на страната, работят в пълен синхрон и координация, и отговарят на сигналите." това каза в ефира на Бтв служебният министър на отбраната Стефан Янев.

Във връзка със заплатите в армията, министърът каза, че нямат ресурс за повишаването им, но са намерили определени резерви. "От 1 април ще бъдем в състояние да повишим т.нар. порционни пари – или парите, които се дават за храна". Сумата, която се дава за храна в МВР е 120 лв., а в армията е 90 лв.. От 1 април тя също ще стане 120 лв. Служебният министър уточни, че става въпрос за всички военнослужещи, не само за тези, които са по границата.

"За парламентарните избори у нас всички съоръжения по границата ще работят нормално", допълни Стефан Янев. „Ще осигурим на границата един нормален пропускателен режим, какъвто го има всеки ден. Не говорим за извънредни мерки. Става въпрос за нормално протичане на процедурите на границата за преминаване на хора, стоки и товари. Идеята е, че правителството и органите извън Изпълнителната власт си вършат работата съобразно техните задължения и законовата рамка в страната и това, което съм казал е, че наше задължение е да осигурим еднакви права на всички избиратели. Нашите съоръжения ще работят в нормален пропускателен режим”.

Относно ограничаването на гласуването в Турция до консулствата и посолствата служебният министър заяви, че това е едно политическо говорене. "Изборите са организирани на базата на Избирателния кодекс и там е казано, че в Турция ще има 35 избирателни секции и ние изпълняваме закона".