Юнкер: Скандализиран съм от това, което Турция каза за Холандия и Германия

Лидерът на ЕС заяви, че Турция се отдалечава от влизане в Европейския съюз

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви днес, че е "скандализиран" от изявленията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, в които той обвини Германия и Холандия в "нацизъм", и посочи, че тези изявления са несъвместими с амбицията на Анкара за присъединяване към ЕС, предаде euronews.

"Бях скандализиран от това, което бе казано от Турция за Холандия, Германия и други /страни/. Никога не бих приел това сравнение между нацистите и сегашните правителства", заяви Юнкер пред евродепутатите в Страсбург по повод на дипломатическата криза между Анкара и няколко европейски държави.

"Да се прави сравнение с този период е напълно недопустимо", подчерта той. "Този, който прави това, се дистанцира от Европа и не се опитва да влезе в ЕС", предупреди Юнкер, имайки предвид преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, които сега са в застой.

"Не ЕС се присъединява към Турция, а Турция е тази, която се присъединява към ЕС", посочи Юнкер.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск в изказване пред Европейския парламент също изрази своята "солидарност" с Холандия, като определи думите на Ердоган като "откъснати от действителността". Ердоган обеща да накара Холандия "да си плати" отношението показано спрямо турските министри, което според него напомня на "нацизма и фашизма".

Преди това Германия си навлече гнева на турския президент, след като германски общини забраниха на турски министри за участват в прояви за насърчаване на гласуване с "да" на референдума.

"Добре е да се осъжда" това, което става в Турция, но "да бъдем честни, Туск и Юнкер, трябва да се замразят преговорите за присъединяване сега", заяви днес в Европейския парламент председателят парламентарната група на либералите Ги Верхофстат.