Ердоган: С нас се отнасят, като с евреите при нацизма

„Европа ще се удави в собствените си страхове“

Президентът на Турция Реджеп Ердоган отправи нова атака в разгара на конфликта между Анкара и други европейски държави във връзка с отменени мероприятия на турски министри. По думите му „духът на фашизма се шири по улиците на Европа“, а „евреите са били третирани по същия начин в миналото“, съобщава yahoo news.

„Появява се страха от турците. Появява се страха от исляма. Те дори се страхуват от мигрантите, които търсят убежище. Те се страхуват от всичко, което не е оттам, те са враждебни към всичко, което не е оттам“, допълни Ердоган.

Той също така обвини холандските власти за това, че са отговорни за клането в Сребреница през 1995 г., при което загиват над 8000 мюсюлмански мъже и момчета.

„Те нямат нищо общо с цивилизацията, нямат нищо общо със съвременния свят. Те са тези, които заклаха над 8000 босненски мюсюлмани при клането в Сребреница“, каза държавният глава.

Спорът между Турция и Холандия идва в ключов момент за южната ни съседка. На 16 април в страната ще се проведе референдум за изменения в конституцията, които предвиждат преминаването към президентска форма на управление. Вотът е от съществено значение за управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), чиито съосновател е Ердоган, тъй като по този начин той ще увеличи значително правомощията си.