М.Габриел : Сигурност, миграция и политика за съседство са теми в дебата за бъдещето на Европа

България беше представена в дебата от евродепутата Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП и ръководител на българската делегация в групат

Във водещ дебат по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург беше обсъден изхода от Европейския съвет, проведен на 9-10 март, и Декларацията по повод 60-годишнината на Договорите от Рим. В дебата участваха председателят на Съвета Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, вицепремиерът на Малта Луис Грек и премиерът на Италия Паоло Джентилони.
България беше представена в дебата от евродепутата Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП и ръководител на българската делегация в групата. В изказването си тя подчерта ключовото значение на заключенията от Европейския съвет в контекст на настоящия дебат за бъдещето на Европа.
Мария Габриел наблегна на два основни аспекта – политиката на ЕС за съседство и миграцията.
По отношение на първия аспект, зам.-председателят на Групата на ЕНП силно подчерта, че сигурността, стабилността и мирът в съседните страни са тясно свързани със сигурността и стабилността на Европа.

В този контекст тя отчете важността ЕС да запази водеща и активна роля. „Споразумението с Алжир ще позволи да задълбочим стратегическото ни сътрудничество с цел преодоляване на общите ни предизвикателства и даването на конкретни отговори.

Не трябва да губим от поглед и Западните Балкани – сега е нужно да покажем единство и затвърдим недвусмислената подкрепа за европейската перспектива на региона. Важно е да увеличим видимостта на действията ни чрез конкретни инициативи и проекти, а не само с политически декларации“, заяви Мария Габриел.
Във връзка с миграцията тя изведе на преден план необходимостта от постигане на съгласие по предложението за Система за влизане/излизане до юни тази година. „Важно е да не допускаме фрагментиране на сигурността чрез изключване от обхвата на системата на страни като България, които, макар и да не са част от Шенген, имат ключово значение за опазване сигурността на външните граници на ЕС.“, призова българският евродепутат.
Накрая Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ) привлече вниманието върху започващия дебат за бъдещето на Европа. Тя отправи апел за привличането на максимален брой европейски граждани в дебата, чието мнение да бъде чуто. „Провеждането на открит и честен диалог е посоката за противодействие на популизма и съхраняване на европейския ни проект”, заключи зам.-председателят на Групата на ЕНП.