НАТО не бива да тласка Турция към излизане от пакта, заяви Германия

В конфликт с Турция са въвлечени най-вече Германия и Холандия, възпрепятствали редица турски министри да агитират на тяхна земя за отговор с "да" на референдума.

Турция трябва да остане в НАТО независимо от кризата между нея и редица европейски страни, но съюзниците не бива "да изоставят" и опонентите на турската власт, заяви германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес.
"Турция не улеснява задачата ни в НАТО", призна Фон дер Лайен, докато Турция вече две седмици протестира срещу забраните в Европа някои нейни министри да участват в митинги, подкрепящи Ердоган, пред турските диаспори на континента.
"Никой обаче не бива да си въобразява, че една Турция извън НАТО би се вслушвала повече в гласа ни или с не яби се общувало по-лесно, отколкото с Турция, останала в НАТО", предупреди германската министърка на отбраната.
Според нея точно защото членките на НАТО са съюзнички, те могат "да дискутират по-лесно за принципите (си), засягащи демокрацията и отвореността на обществото - дори при противопоставяне".
Германската министър на отбраната, която е част от всички правителства на канцлерката Ангела Меркел за 11 години, смята също, че задържането на Турция в НАТО е сигнал, отправен към опонентите на турския президент Реджеп Ердоган.
"Не бива да изоставяме големия брой турци, които не желаят да бъдат разширени пълномощията на президента" чрез референдума на 16 април в Турция, добави Фон дер Лайен.
В конфликт с Турция са въвлечени най-вече Германия и Холандия, възпрепятствали редица турски министри да агитират на тяхна земя за отговор с "да" на референдума.
Турският президент обвини Германия, че използва "нацистки" методи, че подкрепя "терористите" в страната му и че агитира за отговор с "не" на референдума. Ердоган спомена и за ролята на Холандия в геноцида в Сребреница, бивша Югославия, през 1995 г., като я заплаши с ответни мерки.
Вчера германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер обвини турското правителство, че с провокациите си срещу Европа цели да се представи за жертва, за да повлияе на резултата от референдума.