Кметът на Антверпен забрани турски митинг

По-рано Де Вевер е забранил и проява на Сивите вълци - организация, свързана с ПНД

Кметът на Антверпен Барт де Вевер е издал заповед, с която забранява предвиден за петък митинг на турската Партия на националистическото действие (ПНД), съобщават медии в Белгия, информира БТА.
Забраната следва становище на полицията, че подобна проява е заплаха за обществения ред. Отбелязва се, че по-рано Де Вевер е забранил и проява на Сивите вълци - организация, свързана с ПНД.
Забраненият митинг е бил насрочен в помещения частна собственост. Властите поясняват, че в случай на заплаха за обществения ред могат да се намесят и при събития, организирани в частни имоти. Белгийските крайни националисти от Вламс беланг са съобщили, че насрочват контра-митинг, но още не са подали молба за разрешение от общината.
Забраната на властите в Антверпен е издадена на фона на напрежението между съседна Холандия и Турция от последните дни покрай осуетеното участие на турски министри в митинги на холандска земя в подкрепа на референдума за президентско управление. Засега Холандия, Германия и Австрия се противопоставиха на подобни прояви, Белгия решаваше различно за отделните случаи, а Франция даде възможност проявите да се състоят. Европейската комисия коментира, че всяка държава домакин е в пълното си право да преценява дали подобни прояви да бъдат разрешени.