Турция официално прекъсна отношенията си с Холандия

Анкара няма да пуска в небето си дипломати от западноевропейската страна

Турция спира всички политически обсъждания на високо ниво с Холандия и затваря въздушното си пространство за холандски дипломати, заяви турският вицепремиер Нуман Куртулмуш, съобщава английската медия telegraph. Анкара взе решение за тези мерки, след като холандското правителство не позволи на турски министри да провеждат агитационни действия в Холандия.

Куртулмуш каза на пресконференция, че Турция затваря въздушното си пространство за холандски дипломати, докато Холандия не изпълни турските искания. "Ние правим същото, което те ни направиха. Не разрешаваме на самолети, превозващи холандски дипломати или пратеници, да кацат в Турция или да използват нашето въздушно пространство", каза вицепремиерът. Той също така заяви, че Турция няма да позволи на холандския посланик, който пътуваше извън страната, да се завърне в Анкара.

По думите му политическите санкции ще действат, докато Холандия не поправи своето поведение. "Има криза и то сериозна. Не ние създадохме тази криза", каза Куртумлуш. "Тези, които създадоха кризата, са отговорни да я оправят", заяви той.

Куртулмуш каза още, че Турция може да преоцени споразумението с Европейския съюз за спиране на потока от мигранти от турските брегове към Европа.

По същото време турският президент, Реджеп Ердоган обвини германския канцлер Ангела Меркел, че подкрепя терористи на територията на страната си, съобщиха Ройтерс.

"Уважаема Меркел, Вие подкрепяте терористи", каза Ердоган в интервю, излъчено на живо по телевизия "А Хабер". Турският президент обвини също германската "държавна телевизия", че подкрепя "терористични организации" и води пропаганда срещу президентската система. Той не се впусна в подробности, но визира Кюрдската работническа партия /ПКК/, смятана от ЕС за терористична организация, но която често намира място в германските медии, отбелязва ДПА.

"Германия най-безмилостно оказва подкрепа на терористите. Изпратили сме в Германия 4,5 хиляди досиета на терористи", каза Ердоган, имайки предвид членове на ПКК и на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, предаде ТАСС. "Меркел, ти подкрепях, храниш терористи. Ние предадохме 4,5 хиляди досиета, но по тях няма действия", добави турският президент. Той нарече "шпионин и терорист" арестуваният в Турция германски журналист от "Велт" Дениз Юджел.