Йотова: Редовно правителство да излъчи еврокомисар

И служебният кабинет има същите правомощия, но в конкретния случай така е редно

Следващият български еврокомисар трябва да бъде излъчен от редовно правителство, т.е. след парламентарните избори. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, в отговор на журналистически въпрос в Шумен, по време на посещението си в областния град, съобщава БТА.
И служебният кабинет има същите правомощия, "но в конкретния случай така е редно; България излезе със скандал с кандидатурата на Кристалина Георгиева, раната е сериозна, нарушаването на имиджа на страната ни е още по-сериозно и затова е по-добре стабилна институция, каквато ще бъде следващото правителство, следващият парламент, с възможно най-широка обществена дискусия да излъчат своя представител в Европейската комисия", заяви Йотова.
Попитана "Ако сформирането на правителство след парламентарните избори се забави?", Йотова каза, че тогава ще се решава този въпрос. "Възможно е да бъде и от страна на служебния кабинет, но аз държа на това да има варианти, да има дискусия, да има прозрачен начин, действително да се избере най-подходящата кандидатура, не защото ни харесва една или друга друга личност; още повече - предмет на коментара ни трябва да бъде не само личността на еврокомисаря, а онова, което България трябва да получи като ресор", заяви Йотова. Тя припомни, че през 2009 г. Румъния е била "наказана" за една несполучлива кандидатура за еврокомисар, с един "пренебрежим ресор", затова по думите й "този път трябва да бъдем разумни и умни".
На журналистически въпрос "Възможна ли е Европа на различни скорости?", Йотова каза, че не харесва нито един от петте варианта, които предлага Жан Клод Юнкер. "Той даде срок до края на тази година, всяка една от страните да даде своята позиция", отбеляза Йотова и изрази надежда, че "този път България няма да слуша началниците отвън".
На журналистически въпрос, свързан с призива на турски министър да се гласува за конкретна политическа партия на предстоящите избори в България, Йотова каза, че това е абсолютно недопустимо за една суверенна държава. Очаквам острата реакция на външно министерство и на министър-председателят по този въпрос, каза още тя.
Помолена да коментира и случилото се в Белене и оттеглянето на местния католически свещеник, Йотова съобщи, че предстои среща с протестиращите и "иска да чуе и двете страни, всички аргументи". По думите й от човешка гледна точка случилото се е абсолютно недопустимо. Според нея хора, които бягат от войни и конфликти, които нямат нищо общо с икономическата миграция, действително се нуждаят от закрила; трябва да има национално разбирателство по този въпрос, допълни Йотова.
Днес Илияна Йотова посети шуменския филиал към Медицински университет "Проф. Д-р Параскев Стоянов" във Варна. По-рано през деня тя бе във Велики Преслав, където участва в дискусия на тема "Чудесата на Велики Преслав. Нови възможности за развитие на културно-исторически туризъм в региона", организирана в рамките на Националната кампания за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на страната ни "Чудесата на България 2017". На дискусията Йотова каза, че възнамерява да организира инициатива "Християнската цивилизация през 9-11 век", като част от председателството на България на Европейския съюз от януари 2018 година.