Шотландия ще настоява за втори референдум за независимост

Свят

13-03-2017, 14:33

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тереза Мей не смята, че трябва да има референдум за независимост на Шотландия

Никола Стърджън иска гласуването да е между есента на 2018 г. и пролетта на 2019 г.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън потвърди, че ще иска разрешение за провеждането на втори референдум за независимостта на Шотландия. Тя настоява гласуването да се състои между есента на 2018 г. и пролетта на 2019 г. посочва BBC.

Стърджън коментира, че шотландците трябва да получат възможността за избор между „труден брекзит” и това да станат независима държава. Запитана дали може да спечели такова гласуване, тя отговори, че вярва, че може.

До момента британският премиер Тереза Мей избягваше отговора на въпроса дали ще даде разрешение за провеждането на такъв референдум. А дали британското правителство все пак ще разреши? Законово то не е задължено, но политически ще бъде много трудно да откаже, коментира BBC.

стинската битка може би няма да е дали ще има референдум, а кога. Стърджън даде ясно да се разбере, че иска вотът да се състои преди финализирането на брекзита, а британското правителство може да настоява гласуването да е след това, допълва BBC.

До момента повечето проучвания показват, че подкрепата за независимост на Шотландия не се е променила особено от 45-те процента през 2014 г., както и че повечето шотландци не желаят ново гласуване за отделяне.