Холандия предупреди гражданите си на турска територия да са внимателни

По-рано през деня холандският премиер отказа да се извини на Турция

Холандия предупреди нейните граждани в Турция да бъдат внимателни във връзка с влошените отношения между двете страни, предават AFP. „От 11 март 2017 г. съществува дипломатическо напрежение между Турция и Нидерландия. Бъдете внимателни на територията на цяла Турция и избягвайте събрания и оживени места“, се казва в изявлението на външното министерство.

Същевременно холандският премиер Марк Рюте отказа да поднесе извинения на Турция от името на правителство за това, че властите експулсираха вчера турска министърка. В същото време той изрази надежда, че дипломатическата криза между двете страни ще деескалира, предаде Франс прес.

Рюте определи като неприемливи думите на турския президент Реджеп Ердоган, който обвини правителството му, че е нацистко. Причина за това стана експулсирането на турския министър на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая, която не се съобрази с искането на холандските власти да не отива в Ротердам. „Тази страна, както подчерта вчера кметът на Ротердам, е била бомбардирана през Втората световна война от нацистите“, припомни Марк Рюте пред Франс прес. В същото време той подчерта, че „сега е от ключово значение да бъде направен опит за успокояване на събитията“, като направи уговорката, че Холандия ще реагира, ако Турция продължи с острата риторика по неин адрес.