Антон Тодоров: Борба с корупцията значи да не допуснем БСП да се върне на власт

Теренът на големия дебат за корупцията – 25-и многомандатен избирателен район в София

В дебатите по NOVA за борбата с мафията, корупцията и престъпността на всички нива спорят Антон Тодоров от ГЕРБ, Антон Кутев от БСП и Ваньо Шарков от коалиция „Реформаторски блок – Глас народен”.

Корупцията и мафията

„ГЕРБ ще продължи ефективната и много силна политика спрямо корупцията и престъпността. Няма вече обири по магистралите, което е заслуга на първото правителство на ГЕРБ. Корупцията, която с идването на БСП връхлита страната, няма да я има, защото БСП няма да дойде на власт”, заяви Антон Тодоров от ГЕРБ.

„Има два основни проблема. Единият е мафията, а другият – битовата престъпност. За мафията основното е Законът за обществените поръчки и бързото правораздаване. А то от своя страна е свързано с другия проблем – битовата престъпност, която като обществено влияние е също толкова важна, колкото корупцията. В този смисъл нашите приоритети са два – голямата борба с корупцията чрез промяна в Закона за обществените поръчки и Наказателния кодекс и съответно борба с дребната битова престъпност”, обясни Антон Кутев от БСП.

„Това, което за нас има най-голямо значение е пълна проверка на имуществото и доходите на всички лица, които заемат публични и държавни длъжности. В момента дори и декларации не се попълват от шефове на големи държавни фирми. Голяма проверка означава между 3 и 6 месеца по всяко време”, коментира Ваньо Шарков от коалиция „Реформаторски блок – Глас народен”. "Трябва да бъдат обединение усилията в няколко насоки. Първата е в България да има антикорупционен закон. Втората – да има единна структура, която да се бори с корупцията. И третата – да се постигне съгласие да бъде направена пълна проверка на всички в правителството", допълни Шарков. "Относно избора на главен прокурор предлагаме проста конституционна промяна, според която човекът, който да носи пряката отговорност за този избор с възможността да налага много пъти вето, да е президентът. За 27 г. президентът е институцията с най-голямо доверие в тази държава. Нека да има ясна отговорност кой стои зад този човек и как работи прокуратурата", поясни Шарков.

Битовата престъпност

„Ще строшим гръбнака на конвенционалната престъпност. Доскоро управлявахме и в момента има няколко стотин изцяло нови полицейски коли. Идеята за полицейско присъствие във всяко населено място започна да се реализира по наше време, заяви Антон Тодоров.

„Трябват повече полицаи във всяко населено място. Ако това не може да стане, на три села да има един. Освен това трябва повече оборудване и по-високи заплати за полицаите. Трябва да се разшири и обемът на бързите производства за всякакви кражби и престъпления срещу личността”, на мнение е Антон Кутев.

"Важно е да има такъв начин на райониране в страната, че да може полицейската кола при сигнал да стига до мястото на произшествието за не повече от 20 минути. Ако това е стандарт, който бе въведен в Спешната помощ, трябва да се въведе и по отношение на полицейските екипи. Трябва да има дългосрочна програма за модернициране на полицията в рамките на следващите четири години", обясни Ваньо Шарков.