“Булгаргаз“ настоява за поскъпване на природния газ от 1 април

От дружеството посочиха като основен аргумент исканото голямо увеличение с утвърдените от КЕВР по-ниски от доставните продажни цени за първото тримесечие

“Булгаргаз“ настоява за поскъпване на природния газ от 1 април тази година. Дружеството е депозирало подобно искане пред КЕВР.
В съответствие с утвърдените изисквания и условия на Наредба № 2/2013 година за регулиране на цените на природния газ, „Булгаргаз“ ЕАД, дъщерно дружество на „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД предложи на регулатора да издаде цена на природния газ за второ тримесечие на тази година в размер на 363,43 лв./хм3 (без цена за пренос, акциз и ДДС) – увеличение в сравнение с прилаганата през първо тримесечие на 2017-та цена с 83,22 лв./хм3 или с 29,70%.

Преди три седмици председателят на КЕВР инж. Иван Иванов заяви, че исканото от „Булгаргаз“ увеличение, което бе обявено само като вероятно и предварително, от 32 на 100 е необичайно високо и че това силно го притеснява. От дружеството посочиха като основен аргумент исканото голямо увеличение с утвърдените от КЕВР по-ниски от доставните продажни цени за първото тримесечие. Друг аргумент са по-високите доставни цени от април и курса на лева спрямо щатския долар.