Продължава задочният дебат между Нинова и Борисов

Борисов заяви, че България е с най-бързата скорост по отношение на икономиката в Европа, Нинова не иска Европа на две скорости

След като лидерът на левицата Корнелия Нинова отказа поканата за дебат между нея и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, дебатът се превърна в задочен. Този път темата е Европейски съюз. Нинова сподели идеите си по време на среща със симпатизанти в Банкя. Бойко Борисов беше на посещение в гр. Варна, гр. Добрич и гр. Силистра.

"Казваме – не на Европа на две скорости, но и на онази Европа, която продава на нашия пазар стоки второ качество, а в страните от Западна Европа – първо. Не желаем да сме народ второ качество", Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в Банкя, съобщи пресслужбата на БСП.


Oт своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че България е с най-бързата скорост по отношение на икономиката в Европа.

Той припомни идеалните икономически параметри на страната – ниския външен дълг, ниския бюджетен дефицит, високия кредитен рейтинг на България и високия финансов излишък.

Бойко Борисов отбеляза още, че цели държави около България са направили дългове, а страната ни е отличник сред страните в Европейския съюз с 27% външен дълг, 0% дефицит и готовност за влизане в Еврозоната.

Тя се обърна и към възрастните хора, като каза, че е крайно време за призчисляване на пенсиите и напомни, че само БСП е правила това през 2008 година. "Тогава пенсиите се увеличиха в пъти, а не с два – три лева. Разчитайте на нас, че ще облекчим старините ви и ще ви помогнем да живеете достоен живот."

От Варна лидерът на ГЕРБ заяви : "Спекулира се много относно размера на пенсиите". По думите му, без икономически растеж не е възможно драстично увеличение на доходите на хората. “Над 5,5 млрд.от пенсиите се плащат от бюджета, защото пенсионните фондове не могат да съберат парите. Ако разитаме на частните фондове, хорат ще взимат по 50 лева пенсия. Ние предвиждаме бабите, които гледат внуците си, да взимат заплата от 460 лева. Променихме закона така, че да може пенсионирани военни и полицаи да могат да участват в охранителната дейност на границата и в малките населени места. Това е което можем да направим за възрастните хора, без да “счупим” държавния бюджет”, подчерта Бойко Борисов.