Турски демонстрант свали холандския флаг от посолството в Истанбул

Участниците в протеста издигнаха турското знаме на мястото на холандското

Демонстранти смъкнаха холандското знаме в консулството на Холандия в Истанбул, на фона на кризата с Хага, която вчера експулсира турска министърка, съобщава Mirror.
Холандия вчера също така отказа да допусне в страната турския външен министър, който трябваше да говори на митинг в Ротердам в подкрепа на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу обеща десетократно отмъщение на правителство на Холандия. „Каквито и стъпки да предприемат, ние ще предприемем десетократно повече действия. Не се страхуваме, но това което те правят е наистина нечовешко“, заяви Чавушоглу.

Външният министър на Турция подчерта, че правителството на Холандия действа антиимигрантски и антимюсюлмански в повече и от лидера на крайнодясната „Партия на свободата“ Герт Вилдерс. Като мотиви Чарушоглу посочи: „Те не искат стабилна, силна и по-свободна Турция“.

По същото време, в Холандия са арестувани 12 участници в протеста пред турското консулство в Ротердам. Холандската Полиция съобщи, че арестите са били извършени за насилие и нарушение на обществения ред и че протестиращите турци започнали да замерват полицаите с бутилки и камъни. Полицията отговорила с палки и водни струи.

При избухналите безредици са ранени 7 души, включително един полицай.