Светият синод избра за Врачански митрополит епископ Григорий

Общество

12-03-2017, 12:32

Снимка:

bg-patriarshia.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Днес ще бъде избран митрополит на Врачанска епархия

Изборът на новия Врачански митрополит беше огласен от Патриарх Неофит в Синодалния параклис

Светият синод избра за Врачански митрополит епископ Григорий. Изборът се наложи след смъртта на митролит Калиник на 26-ти декември миналата година. Той беше избран с 13 бюлетини от Светия синод, а другият кандидат - Агатополският епископ Йеротей, не получи нито една.

Изборът на новия Врачански митрополит беше огласен от Патриарх Неофит в Синодалния параклис.

Браницкият епископ Григорий /Красимир Маринов Цветков/ е роден на 19 септември 1970 г. в Ботевград. Средното си образование завършва в Природоматематическата гимназия в града, след което преминава през двегодишен курс в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски".

На 17 ноември 1996 г. е постриган за монах в Хаджидимовския манастир "Св. Георги". На следващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през следващата година - за йеромонах. На 21 декември 1998 г. става архимандрит, а през 1999 г. се дипломира в Богословския факултет на Атинския университет "Каподистрия". На 1 ноември 2007 г. е назначен за протосингел на Софийската митрополия.

По решение на Светия синод на 29 октомври 2010 г. Григорий е хиротонисан за епископ с титлата Браницки в Троянския манастир "Успение Богородично" и е определен за втори викарен епископ на Софийския митрополит, който е и български патриарх. По решение на Светия синод от 8 февруари 2011 г. е назначен за игумен на Троянския манастир.

По решение на Светия синод от 30 април 2014 г. Григорий е освободен от длъжността игумен на Троянския манастир "Успение Богородично", а от 1 май 2014 г. е назначен за викарий на патриарх Неофит, която длъжност изпълнява и до днес.