Спират европарите на Турция в областите без напредък

Еврокомисарят Йоханес Хан изрази остра критика по отношение на реакцията от турската страна към Германия

Европейският съюз започна съкращаване на финансовите програми, които се реализират в рамките на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС. Става въпрос за областите, в които не се наблюдава голям напредък.

От предвидените 4,45 милиарда евро, които са предвидени в рамките за подкрепа на Турция през програмния период 2014-2020 г., само 167,3 милиона евро са изплатени. Повечето средства се насочват за развитие на гражданското общество, образованието и науката, уточнява еврокомисарят. Това съобщава германската агенция ДПА, позовавайки се на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан, предаде ТАСС, цитирана от news.bg.

"Спираме изпълнението на отделни програми, където не е отчетен съответният напредък, например, изграждане на правова държава", казва още Хан. От изказването му става ясно, че юридически е невъзможно да се спре изцяло финансирането на Турция от ЕС, докато не бъдат прекратени официално преговорите за присъединяването й към общността.

Йоханес Хан нарече „напълно неприемливи и абсурдни“ отправените атаки към Германия, че политиците на страната „действат като нацисти“.

Според него негативното развитие в Турция след неуспешния опит за преврат през юли 2016 г. е несъвместимо със стандартите на ЕС и международните норми. Но Хан подчерта, че Турция си остава важен стратегически партньор на ЕС, независимо от състоянието на преговорите за присъединяване към съюза.