Амал Клуни поиска да се разследват престъпленията срещу язидите в Ирак

Свят

12-03-2017, 09:35

Снимка:

flickr

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

ИД освобождава затворници в Мосул

39-годишната адвокатка се обърна към страните от ООН и ги призова да не допускат втора Руанда

Съпругата на Джордж Клуни Амал призова Багдад да разреши разследване на ООН на престъпленията на "Ислямска държава" спрямо малцинствената група язиди. Тя е адвокат на жертви сред язидите в Ирак, съобщават канадски и австралийски медии.

Амал Клуни се е заела с каузата на язидите в Ирак - малцинство, чийто вярвания включват елементи от исляма и християнството. Религията им се заражда в Месопотамия. "Ислямска държава" ги смята за поклонници на дявола и ги подлага на жестоки репресии, включително убийства.

Една от жертвите е Надя Мурад. Тя е била отвлечена и изнасилена от джихадисти. Нейн защитник, както и на други жени язиди, е Амал Клуни. "Искаме разследване със сътрудничеството на иракските власти." заяви Клуни. Прочутата адвокатка и нейната клиентка се обръщат вече втори път пред представители на страните членки на ООН.

"Дълбоко съм разочарована, че моите думи, моите сълзи и свидетелства не успяха да ви накарат да действате. Чудя се дали да продължа моята кампания? Говорих пред ООН за първи път преди 15 месеца. Нито един член на "Ислямска държава" не беше изправен в съда за престъпленията към моя народ." е казала Надя Мурад с отчаян тон.

Иракският посланик е заявил, че ще търсят помощ от партньорите им, за да победят "Ислямска държава".

"Обръщам се директно към иракския премиер Абади. От името на всички жертви на "Ислямска държава" Ви призовавам да изпратите писмо до Съвета за сигурност с искане за разследване на престъпленията на "Ислямска държава"." заключи съпругата на Джордж Клуни.