Д. Дариткова: ГЕРБ е за прозрачно, ефективно и качествено здравеопазване

На срещата присъстваха и кандидатите за народни представители на ГЕРБ за област Добрич вицеадмирал Пламен Манушев и Живко Мартинов

„Целта на реформата на ПП ГЕРБ, залегнала и в управленската ни програма е прозрачно, ефективно и качествено здравеопазване”, заяви бившият председател на Комисията по здравеопазване в НС д-р Даниела Дариткова на кръгла маса в Добрич.

На срещата присъстваха и кандидатите за народни представители на ГЕРБ за област Добрич вицеадмирал Пламен Манушев и Живко Мартинов.

„Ние сме наясно, че без да постигнем достойно, конкурентно на другите страни от ЕС заплащане на лекарите, не можем да осигурим качествено здравеопазване на гражданите. Наясно сме, че никаква структурна реформа не можем да постигнем без вас-лекарите и здравните работници”, обърне се д-р Дариткова към събралите се медици в залата.

Тя подчерта, че проблемът с остойностяването на здравните услуги и справедливото им заплащане от години води до все по-задълбочаващи се проблеми в сектора.

Дариткова заяви, че предстои създаване на Аналитично звено в НЗОК, както и по-адекватна лекарствена политика, така че да не бъдат източвани или пропилявани ресурсите, които държавата отделя.

Тя призна, че ГЕРБ е полагал големи усилия да възпира някои от идеите на досегашния здравен министър и народните представители на ГЕРБ са успели да спрат някои погрешни политики, като например идеята за приватизация на областните болници.

„За съжаление пръстовият идентификатор не води до резултати, но темата успя да създаде у хората усещането, че лекарското съсловие трябва непременно да бъде контролирано. В България работят достойни, всеотдайни професионалисти, които правят всичко по-силите си, за да помагат на хората и те не заслужават този имидж”, каза Дариткова и подчерта, че преди да бъде изградена всеобхватна система за електронно здравеопазване, мерки като пръстовия идентификатор не само не работят, но създават и негативно отношение към реформата.

„Виждаме, че ГЕРБ предприема стъпки в правилната посока и вярваме, че няма да се откажете, защото ще ви бъде много трудно, особено в желанието да се преборите с лобита, злоупотреби и финансови интереси”, обърна се към Дариткова директорът на ДКЦ-1 в Добрич д-р Ананиев.