Радев: Никога не съм приветствал и няма да приветствам СЕТА

Подкрепяйки вече взетото в миналото решение за СЕТА, България прави компромиси

Никога не съм приветствал и няма да приветствам СЕТА. Никога не съм гласувал и няма да гласувам за СЕТА. Напротив, като президент на Република България, който е пазител на Българската конституция, ще сезирам Конституционния съд, защото това споразумение налага промени в нашата Конституция и съдът ще трябва да се произнесе дали тези промени са законосъобразни. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел. „Това което беше изразено снощи е декларация, която не е гласувана заради неодобрението на Полша поради назначаването на Доналд Туск за председател на Европейския съвет“, подчерта държавният глава.

Румен Радев беше категоричен, че не води загубени вече битки и припомни, че въпросът за СЕТА на ниво ЕС е решен още с предоставянето на правомощия на българския парламент и на българското правителство, което на свое заседание е решило да подкрепи СЕТА и през октомври м.г. българският премиер е гласувал за СЕТА в Европейския съвет. Държавният глава посочи също така, че споразумението е гласувано и от Европейския парламент.

„Това, което споделих при свършения факт СЕТА пред всички европейски лидери и пред европейските институции е, че подкрепяйки вече взетото в миналото решение за СЕТА, България прави компромиси. За силни и устойчиви икономики СЕТА е огромно предимство, а за слаби и крехки икономики е заплаха. И тук българският народ и българската държава правят жертви в името на солидарността и принципите на ЕС“, подчерта още Румен Радев