Т. Дончев: Важно е държавата да помогне, но по-важно е как да не пречи на бизнеса

Ако съумеете да дадете най-доброто образование, то ще е полезно на обществото още 50 години, затова не трябва да се пести в образованието

Да се спести време за бизнеса и да се промени законовата уредба, за да се улесни административното препредаване на документи. Това бяха само част от реалните решения от програмата на ГЕРБ, с които водачът на 23 МИР в София Томислав Дончев запозна представители на бизнеса в столицата. Томислав Дончев и кандидатите за народни представители Александър Ненков, Данаил Кирилов, Валентин Николов и Димитър Главчев дискутираха по акценти от предизборната програма на ПП ГЕРБ с членове на КРИБ и на други работодателски организации, представители на малкия и средния бизнес, строителни фирми и водещи IT- компании.
"Когато говорим какво държавата трябва да даде, нека се замислим, преди да даде, от кого и какво държавата трябва да вземе. Важно е държавата да помогне, но по -важно е как държавата да не пречи на бизнеса. Ние имаме десетки лицензионни режими. Но къде е границата? Аз твърдя, че от десетилетия този хомот над бизнеса е голям. Има куп дейности, които са в повече. Затова е важно да я има тази реформа в административните режими. Защото сега се работи тотално ретроградно. И за да не става така и гражданинът, и предприемачът да вадят едни и същи документи, ние имаме решение как да се промени. Това са хиляди спестени часове за вас, за бизнеса", заяви Дончев. Той обори тезата, че като се изсипят едни пари, ще се завърти икономиката. Според него много често шоковото изсипване на средства не води до увеличаването на производството и потреблението, а напротив – води до спестявания.  В тази връзка кандидатът за народен представител за 23 МИР Димитър Главчев обясни, че за разлика от опонентите си ГЕРБ няма да вдига данъци, като по този начин данъчната ни система ще остане стабилна, което от своя страна създава предвидимост и спокойствие сред инвеститорите.
Водачът на листата на ГЕРБ за 23 МИР обясни колко е важно образованието и дуалното обучение за развитието на България.  "Ако съумеете да дадете най-доброто образование, то ще е полезно на обществото още 50 години. Затова не трябва да се пести в образованието. И ние трябва да върнем децата в училище. Не намирам това нито за недемократично, нито за нелиберално. Трябва да обърнем внимание на всички, които не посещават учебни заведения“, каза той и заяви категорично, че е мантра, че в България нищо не се произвежда. „Напротив, нашата страна има производство“, добави Дончев и обясни, че решението на демографския проблем е градовете в България да изглеждат така, както европейските – от тротоарите до доходите. „Така може да спрем българите да напускат страната ни, а и да привлечем някои да се върнат“, заяви още той.
Срещата бе определена като много ползотворна и за двете страни, като от кандидатите за народни представители на ГЕРБ бе дадена заявка, че подобни дискусии ще се водят и занапред.