Борисов: БСП са царе на саботажа и манипулациите

За Нинова президентът Радев национален предател ли е, след като е гласувал резолюция в подкрепа на СЕТА?

В Брюксел Румен Радев е гласувал „за“ резолюция в подкрепа на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА). Това означава ли, че президентът, подкрепен от БСП, е национален предател? Защото така нарече Корнелия Нинова всички, подкрепили СЕТА. Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на кръгла маса по екология и земеделие, която се проведе в Бургас. Борисов изрази признателността си към Радев, че не е заложил държавата на риск и го призова да продължава да не слуша тези, които си го преписват за техен президент. „Ако беше Нинова там и тя щеше да гласува „за“, защото България е сред страните, получили най-много средства от ЕС“, коментира той.

Бившият премиер бе категоричен, че страната ни трябва да бъде сред най-развитите държави в ЕС като Италия, Германия и Франция, защото сме спазили всички изисквания на Маастрихт. „България трябва да бъде сред страните на първа скорост в Европа, затова ние залагаме реално изпълними политики в програмата си за управление. Предизборните обещания на опонентите ни ще доведат до „България на задна скорост“. Аз и моят екип доказахме, че можем да преведем държавата през икономическа криза. Винаги съм защитавал интересите на България в ЕС“, обясни Борисов.

 По думите му, говоренето на БСП в предизборната кампания е абсурдно и те няма как да изпълнят програмата си. „Приказките им за налагане на вето на санкциите срещу Русия показва некомпетентност, защото санкциите не са срещу държавата Русия. Аз бях против санкциите при гласуването им, заедно с Алексис Ципрас и Матео Ренци. Мартин Шулц беше най-рязък в изказванията си за налагането на санкциите. Но всички европейски социалисти, десни и либерали гласуваха „за“ – това е висша степен на демокрацията в голямото европейско семейство, от което България е част. Как си представя Нинова, че ще се разтропа на масата в Брюксел – и Европа, и САЩ ще се разтреперят от страх ли? Трябва да сме уважителни към европейските си партньори, защото те ни дават милиарди за развитие на редица сектори“, каза лидерът на ГЕРБ. По думите му, страната ни е получила огромни пари в земеделието и в инфраструктурата.

Бойко Борисов бе категоричен, че доходите на хората и пенсиите ще се вдигат, заедно с ръста на икономиката в страната ни. „Всичко друго означава фалирала държава“, обясни той. Борисов заяви, че драстично увеличение в пенсиите на хората, ще доведе до срив в пенсионната система. По думите му, дори говоренето за това е демонстрация на безотговорно политическо поведение. Председателят на ГЕРБ обясни, че програмата за управление на партията предвижда редица мерки, с които държавата да подпомага възрастните хора. Едно от тях е създаването на професия „Баба“ с 460 лева месечно заплащане.  „За две години сме дали 260 милиона добавки за Коледа и за Великден на пенсионерите. Това, което мога да обещая в бъдещо управление на ГЕРБ е, че ще даваме не по 50, а по 100 лева и то на всички над 2 милиона български пенсионери. Мога да го обещая, защото мога да гарантирам, че парите ще бъдат набавени в бюджета. Всичко друго е като Станишевата работа – гласуваха 10% увеличение на пенсиите на последното заседание на ръководеното от него правителство. Ами и ние можехме да кажем в последния ден на правителството ни, че увеличаваме пенсиите с 50 %. Това е все едно да почерпиш всички и да накараш някой друг накрая да плати сметката“, коментира бившият министър-председател.

Борисов бе категоричен, че ПП ГЕРБ е изпълнила всички поети ангажименти, което показва силна политическа воля. Той подчерта, че само за месец януари тази година осигуреният от ръководеното от него правителство излишък в бюджета е на стойност над 860 милиона лева. Бойко Борисов обясни, че именно заради наличието на тези пари в бюджета, е възможно пенсионерите да получат добавки за Великден и тази година. „Не виждам никакъв проблем да ви бъдат платени навреме субсидиите“, обърна се лидерът на ГЕРБ към земеделските производители.

Според Борисов вторият милиард по Националната програма за енергийна ефективност също трябва да бъде разплатен, защото парите са осигурени. Бойко Борисов обясни, че Програмата е абсурдна, защото няма друга държава, в която да се прави безплатно саниране на домовете на хората. „Правим го, защото сме отговорни към децата и бъдещето. След 10-15 години 50-годишните срокове на годност на тези блокове свършват“, каза той.

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че вторият в листата на БСП-Хасково санира блоковете, а водачът на листата на БСП Елена Йончева твърди, че ГЕРБ краде от програмата за саниране. „Представете си, че сте журналист и държавата ви плаща по няколко милиона за интервюта в чужбина през една от партийните централи. Даже нашето правителство беше принудено да плати. Та това „ново лице“, ако си позволи отново да каже, че крадем, ще наруша закона и ще кажа как бяхме принудени милиони да платим за нея – с мъж премиер тогава. Това е ясен конфликт на интереси! Ние не си позволяваме да кажем за тях това, което десетилетия са вършили, а те имат наглостта да ни обвиняват в кражби“, коментира Бойко Борисов.

Относно проекта „Бургас-Александруполис“ Борисов заяви, че БСП никога не са смятали да го реализират. „БСП са царе на саботажа и манипулацията. Защо не построиха АЕЦ „Белене“ – цялата власт беше в тях. „Пощальонът“ Драгомир Стойнев спря „Южен поток““, обясни той. Бойко Борисов бе категоричен, че страната ни ще постигне пълна енергийна диверсификация, чрез находищата, които имаме и благодарение на европейския газов хъб „Балкан“, който ЕК подкрепя финансово.

Водачът на листата на ГЕРБ в Бургас и бивш министър на околната среда и водите Ивелина Василева заяви пред присъстващите, че програмата за управление на ГЕРБ в сектор се гради на три стълба – природа, зелена икономика и контрол. Василева подчерта, че растежът на икономиката, който е приоритет за партията, не противоречи на мерките за опазване на околната среда. По думите й, бизнесът и природата могат да съществуват в хармония, но е необходимо спазване на ясна законова рамка. Ивелина Василева обясни, че по време на правителството на Бойко Борисов са отпуснати 420 милиона лева инвестиции за региона на Бургас. „Изградихме 372 км нова ВиК мрежа, 2 регионални депа, които обслужват 10 общини в областта. Ще продължим да инвестираме в модернизацията на населените места. Няма да забравим и малките населени места – предвиждаме специална програма със 100 милиона годишно ресурс. Основен приоритет за нас е да има чист въздух за всички, за което предвиждаме редица мерки“, подчерта водачът на листата на ГЕРБ-Бургас.

Бившият земеделски министър в правителството на Бойко Борисов Десислава Танева заяви пред присъстващите, че за две години е постигнат висок растеж в сектор „Земеделие“. „Имаме значителен ръст в абсолютно всички показатели. Растат всички сектори – най-голям е процентът при зеленчуците, трайните насаждения и животновъдството. Осем пъти е растежът при птиците. Имаме 45% ръст на площите, засадени със зеленчуци и 14% на площите с трайни насаждения. Бургас има най-много регистрирани пчелари. Близо 30% е растежът в този сектор“, коментира Танева. Тя подчерта пред присъстващите, че всички, които се занимават със земеделие, осъзнават, че няма нито една вярна дума, казана по темата от Корнелия Нинова.
„Нито киселите краставички са под ембарго, нито законът за храните може да се промени по такъв начин, нито може да има други тавани, освен въведените вече от ГЕРБ“, обясни Десислава Танева. Всички национални мерки, които ГЕРБ прилагаше в последните две години, ще бъдат запазени в следващ мандат, категорична бе Танева.