София става официален център на Световната боксова асоциация за Европа

Това е изключително признание за България и българския бокс

„София ще бъде официалният ни център за Европа, като тук ще се случват всички най-важни събития. Поради тази причина искрено се надявам, че и българският бокс ще успее да извлече позитиви от този факт.” Това заяви президентът на Световната боксова асоциация (WBA) Гилберто Хесус Мендоса, който е на посещение у нас по повод откриването на регионалния център на асоциацията в Европа, съобщава БГНЕС.

„Имаме доста планове за развитие на местния бокс и вярваме, че можем да допринесем много позитиви за него, като например създадем повече възможности за българските боксьори. Можем да предложим издаването на различни сертификати и осигуряване на обучение за вашите съдии и треньори. Също така бихме искали да продължим добрите си отношения с местната федерация, за да осигурим на републиканските ви шампиони да опитат да се боксират за нашите титли. Силно вярваме в индивидуалното развитие на боксьорите, за съжаление обаче имаме много примери, при които държавни шампиони не успяват да постигнат добри резултати на световната сцена”, допълни Мендоса.

Членът на Управителния съвет на WBA за Европа Марияна Борисова също призна за огромното значение на избирането на София за център на асоциацията на Стария континент. „Това е едно изключително признание не само за мен, но и за България и българския бокс. В същото време това е една огромна отговорност, тъй като всички знаят колко труден спорт е боксът, колко отговорности носи всяко взето решение. Факт е, че сме тук, че имаме структура – WBA Europe, чийто център е София и това, което мога да кажа е, че ще положа всички, за да оправдая гласуването ми доверие от Световната боксова асоциация. Активностите ни са много – само през 2016 година, проведохме 57 регионални титли на WBA, 45 от които бяха в Европа.”