ГЕРБ гарантира непрекъснат диалог межу правителство, парламент и НПО

Зорница Русинова: Необходимо е цялостно преформатиране на социалната система

При следващ мандат ГЕРБ ще направят Закон за детето и нов Закон за социалните услуги. Това стана ясно след среща на кандидатите за народни представители от ГЕРБ Зорница Русинова, Красен Кралев и Александър Ненков с неправителствени организации от сектора на социалните услуги.    
„Обсъдихме приоритетите в тази сфера, водещи за ГЕРБ в следващо управление. Получихме подкрепа по няколко теми, важни за нас - на първо място, децата като фокус в усилията в социалната система и образованието, с ясно поет при следващ мандат да се разработи Закон за детето, който ще гарантира правата на децата в България. Получихме подкрепа за нов Закон за социалните услуги. Поехме ангажимент за Закон за социални услуги, който ще доведе до качество на грижата за хората в България, които са в уязвено положение, за хората с увреждания”, каза Зорница Русинова.
Тя заяви, че трябва да се осигури достъп до услуги, от които хората с увреждания имат нужда. „Ясен ангажимент за реформа в ТЕЛК-овете, да спрем ТЕЛК-овете, които точат ресурс и пари, които отиват не по предназначение. Ясно дефиниране на децата и семействата като приоритет, жените да имат равно заплащане както мъжете за една и съща позиция. Ангажимент за грижа за специфична подкрепа на хората, които са в неравностойно положение със социални плащания, работа с общините, диалог между правителство и НПО-та”, каза още Русинова.
От своя страна Красен Кралев посочи, че ГЕРБ са получили ясна подкрепа от НПО за хора с увреждания за политиката, която провеждат в областта на спорта за хора с увреждания.
“Новото в нашата концепция е, че разглеждаме категорично спорта като средство за социално включване и социална интеграция. До 2014г. бяха финансирани единствено многоспортовите федерации, които се занимаваха със спорт за хора с увреждания - това са Българската параолимпийска асоциация, Спортната федерация на глухите и Българската федерация за спорт за хора със зрителни увреждания. В резултат на нашата политика и нашето виждане за работа в тази сфера, през 2015 и 2016 година бюджетът за спорт за хора с увреждания беше увеличен с 20%, като тези средства отидоха за финансиране на редица едноспортови федерации, които имат специализирани програми за хора с увреждания - това са федерациите по канадска борба, баскетбол, гребане, конен спорт, от 2017г. се финансира и федерацията по тенис. Специално имаше много адмирации за проекта ни с баскетболната федерация, по който бяха закупени за 100 хил. лева 20 инвалидни колички, което даде възможност за създаване на 4 отбора за хора с увреждания - 2 в София и по 1 в Бургас и Варна. Има тенденция за създаване на още един в Пловдив, което ще даде възможност за провеждане на шампионат между тези отбори.
Това именно е политиката, която смятаме да продължим и занапред”, коментира Кралев.
Той изтъкна, че ГЕРБ ще акцентира върху масовия спорт. “Вярно е, че медалите са важни, но здравето на хората и  социалната интеграция на хората с увреждания са по-важни. Трябва да направим спорта достъпен за всички. Трябва спортните съоръжения да бъдат адаптирани и пригодени за ползване от хората с увреждания, а не да се създават отделни обекти за тази цел.
Ключовата дума е достъпност - достъпност на съоръженията, достъпност за спорта. Има много хора с увреждания, които стоят по къщите си и не знаят, че има клубове и федерации, които могат да им осигурят условия за нормално практикуване на спорт.”
Александър Ненков оцени срещата като ползотворна. „В диалог могат да се постигат добри резултати. Трябва да си дадем равносметка за две неща - държавата трябва да бъде солидарна към тези, които не могат да си позволят да работят, поради здравословни причини. Това трябва да бъде верую за всеки политик, когато работи. Другото важно нещо е да има справедливост. Трябвада се разпределя справедливо ресурсът за социални дейности. Трябва да направим така, че хората, които неправомерно получават социални помощи да сме безкомпромисни към тях. Целта на едно управление е не да дава повече пари, а най-оптималното изразходване”, смята Ненков.
„Другата много важна тема е за децата - а има все по-малкодеца, които да отпадат от системата на образование, защото иначе ще се нуждаем от все повече ресурс, за да подкрепяме тези семейства,а целта е обратното - чрез рестриктивни мерки да накараме децата да бъдат образовани, в училище, да бъдат в един момент на пазара на труда. Парите за социални дейности да отиват по предназначение за наистина нуждаещи се”, каза още Ненков.