Лидерите на ЕС преизбраха Доналд Туск за председател на ЕС

Доналд Туск: Ще дам най-доброто от себе си за един по-добър Европейски Съюз

Лидерите на страните от ЕС преизбраха Доналд Туск като председател на Европейския съвет. Той благодари за доверието на останалите европейски лидери, в профила си в социалната мрежа Фейсбук, като заяви, че ще даде най-доброто от себе си за един по-добър Европейски Съюз.

Около избора му за следващите две години и половина имаше напрежение, създадено от родината му Полша.

Макар да е подкрепян от повечето страни членки, Туск не беше предпочитаният кандидат на Варшава, която издигна за мястото евродепутата Яцек Сариуш-Волски.

По-рано днес полското правителство дори заплаши да провали срещата на върха, ако участниците в нея гласуват за Туск.

Европейските лидери се събират в Брюксел за първи път след представянето на петте сценария за бъдещето на съюза след планираното излизане на Великобритания от него.

Основният въпрос, който ще обсъждат държавните и правителствените глави на страните членки утре, ще е възможността за европейска интеграция на „различни скорости”.

Франция, Германия, Испания и Италия обявиха предпочитанията си към тази идея. България обаче е против подобна възможност, която според страната ни би създала център от развити държави членки и периферия от „изоставащи”.

Grateful for the trust and positive assessment by other EU leaders. I will do my best to make the EU better. #EUCO Dziękuję za trzymanie kciuków i serdeczne wsparcie. Pomogło! ❤

Публикувахте от Donald Tusk в 9 март 2017 г.