ММС участва в дискусия за безопасно практикуване на велосипедизма

Участниците в дискусията очертаха основните проблеми пред колоездачите

По покана на омбудсмана на България Мая Манолова Министерството на младежта и спорта се включи в дискусията „Осигуряване на безопасно практикуване на велосипедизма“. На срещата освен домакинът присъстваха служебният зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, директорът на дирекция „Елитен спорт“ в ММС Антоанета Боева, началник отдел „Младежки политики“ в ММС Пламен Георгиев, началникът на отдел „Пътна полиция“ СДВР/ КАТ-София комисар Тенчо Тенев, зам.-кметът на Столична община по направление „Транспорт и транспортни комуникации“ Евгени Крусев, главният архитект на София Здравко Здравков, Кирил Тонозлиев от Национална спортна база, председателят на Българския колоездачен съюз  Евгений Димитров и представители на шест неправителствени организации, свързани с колоезденето (колоездачен клуб „Велосити“, сдружение „Велоразходка“, сдружение „Велоеволюция“, „Критична маса – София“, вело клуб „Устрем“ – Варна и сдружение СИПО). Повод за срещата стана смъртта на 41-годишния шампион по колоездене Мартин Гачев, който в края на февруари беше прегазен от турски камион.
Участниците в дискусията очертаха основните проблеми пред колоездачите. Сред тях са липсата на подходяща инфраструктура за колоездене както в градовете, така и извън тях, липсата на безопасни междуселищни маршрути, проблеми с колодрума в Борисовата градина, както и редица нормативни неуредици.
„Министерството на младежта и спорта подкрепя всички усилия, които се предприемат за превръщането на колоезденето в безопасен спорт, за защита на живота и здравето на хората и в частност на всички спортни дейности. Работим много добре с Българския колоездачен съюз, а около колодрума в Борисовата градина има много натрупани проблеми. Предлагам да бъде направен анализ и да се предприемат съответните действия. Трябват доста съвместни усилия, за да се разрешат проблеми, натрупани през последните 20 години,“ каза Антоанета Боева.
Поради финансови затруднения колодрумът не се ползва от години и е необходим сериозен ремонт, за да може да бъде използван за високо спортно майсторство. „Съоръжението в Борисовата градина е със специфични наклони и в момента не можем да кажем дали би могло да се използва за масов спорт, защото е предназначено предимно за спортисти. Но ръководството на Национална спортна база и на Министерството на младежта и спорта търсят варианти при реконстуркцията му да се намерят и зони за масов спорт, още повече, че той се намира в Борисовата градина, където при изработване на новия устройствен план зоните за колоездене ще комуникират и с колодрума,“ каза Кирил Тонозлиев от Национална спортна база.За да се превърне колоезденето в безопасен спорт участниците в дискусията предложиха да бъде изменен Законът за движение по пътищата, да се изработи стратегия за развитие на велосипедизма в България и да се изгради специална администрация към ресорен министър, която ще създава и прилага велосипедни политики съвместно с неправителствените организации. Беше подчертана нуждата от подобряване на изградената инфраструктура и от спешни образователни мерки и информационна кампания по пътна безопасност.
Дискусията приключи с предложение да бъде сформирана работна група, която да насочи усилията си за решаване на проблемите, свързани с безопасността на велосипедистите. Омбудсманът Мая Манолова ще настоява пред министъра на регионалното развитие и благоустройството тя да бъде конституирана възможно най-скоро, за да бъдат решени проблемите и да се допринесе за развитието на велоспедизма в цялата страна.