Днес бе отбелязана 32-та годишнина от атентата в Буново

Политика

09-03-2017, 16:34

Снимка:

Пресцентър НФСБ

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бойко Борисов: Актове като този на гара Буново никога не трябва да се допускат

В резултат на жестокия терористичен акт загиват 7 невинни, сред които 2 деца

Днес, пред мемориала на жертвите на протурския тероризъм на гара Буново, бе отбелязана 32-та годишнина от кървавия терористичен акт. За 10-та поредна година организатори на поклонението бяха партия НФСБ и телевизия „СКАТ”. На отслужената в памет на невинно загиналите заупокойна молитва присъстваха председателят на НФСБ и съпредседател на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ Валери Симеонов, председателят на ПП АТАКА и съпредседател на коалицията Волен Сидеров, организационният секретар на ВМРО Юлиян Ангелов, зам.-председателят на НФСБ и директор на ТВ СКАТ Данчо Хаджиев, членове и симпатизанти на трите патриотични партии, НД „БГ Патриот“, родолюбиви граждани и жители на Буново.

Присъстващите почетоха паметта на жертвите с едноминутно мълчание и падане на колене. Венци и цветя бяха положени на лобното място на загиналите пред паметника, изграден през 2007 година със средства на Валери Симеонов и телевизия СКАТ.

Трагедията на гара Буново се разиграва на 9 март 1985 година, когато трима протурски терористи – членове на турското национал-освободително движение в България, взривяват вагона за майки с деца на бързия влак Бургас-София. В резултат на жестокия терористичен акт, извършен от Емин Мохамедали, Али Аптула Аптула Чакър и Саафет Реджеб Реджеб, загиват 7 невинни, сред които 2 деца. Извършителите са заловени и осъдени на смърт през 1988 г., но очевидци на трагедията и близки на загиналите още помнят ужаса. По-късно, в Бургаското село Трънак, ДПС издигна паметник-чешма на терористите, извършили атентата, която бе съборена след дългогодишна битка на председателя на НФСБ Валери Симеонов и журналисти от телевизия СКАТ. Парче от паметната плоча в прослава на атентаторите, бе показана от Симеонов пред присъстващите с думите, че това е останало от „кървавата чешма“ и е доказателство за делата на патриотите.