Ф. Цанов: Твърденията, че за Пирин няма ЕО са неверни

Общество

09-03-2017, 15:52

Снимка:

wikipedia

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обществено недоволство, след спирането на плана за Национален парк "Пирин"

В рамките на разработване на Плана, Екологична оценка(ЕО) е извършена и публикувана преди почти една година

От НГК „Природата за хората и регионите“ изпратиха съобщение до медиите, във връзка с извършена Екологична оценка на новият план да управление на НП Пирин.

Публикуваме пълния текст на заявлението:
Във връзка с  излезли неточни  информации, че актуализираният план за управление на НП Пирин няма Екологична оценка, заявяваме следното.

В рамките на разработване на Плана, Екологична оценка(ЕО) е извършена и публикувана преди почти една година на официалния сайт на изпълнителя на поръчката „ПРОЛЕС инженеринг“. От тогава до сега, на територията на целия Национален Парк няма извършени никакви дейности свързани със строителство на сгради или изграждане на лифтове и писти и по тази причина една друга екологична оценка само ще приповтори настоящата. Но ще бъдат загубени най-малко още три години в процедури и планът за Пирин, който трябваше да влезе в сила през 2014 година ще бъде приет най-рано през 2020 г. а изтича 2023 г.

Разработване на Екологична оценка (ЕО), като част от плановете за управление на защитени територии, включително и на НП Пирин е задължително. Тя е неразделна част от Плана. Това е разписано в закона за защитените територии, закона за опазване на околната среда, Наредбата към него и Заданието за разработване на плана за Пирин.

Всички твърдения, че актуализираният план няма Екологична оценка(ЕО), са неверни. Въпреки, че плана е рамков документ за водене на политика при управление на Парка, изпълнителят е извършил толкова подробна ЕО, каквато няма правена за нито един план досега. Тя е разработена с участието на проф. д-р Димитър Павлов, проф. д-р Здравко Хубенов, проф. Александър Ташев, проф. Екатерина Павлова, проф. Димитър Стоянов, проф. Зоя Матеева и други доказани професионалисти и авторитети в своите области. По повод неверните твърдения публикуваме частта от актуализирания план на НП Пирин с Екологичната оценка(ЕО).