ЕС иска САЩ да премахнат визите за българи

В началото на март Европейският парламент прие резолюция, в която настоява ЕС да въведе визов режим за гражданите на САЩ

Може ли ЕС да накара САЩ да премахнат визовия режим за пет европейски държави, сред които и България? И как да стане това? С въвеждане на визи и за американците?


В началото на март Европейският парламент прие резолюция, в която настоява ЕС да въведе визов режим за гражданите на САЩ, съобщава DW. В момента американските граждани пътуват без виза до страните от ЕС. Резолюцията напомня на Европейската комисия, че е длъжна да въведе визови ограничения за гражданите на САЩ, защото и Вашингтон все още изисква визи от гражданите на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния, които членуват в ЕС. Депутатите подчертават, че вече е изтекъл двугодишният период на изчакване и сега Комисията трябва да действа "в рамките на два месеца".

Резолюцията от 2 март е с необвързващ характер, но въпреки това разтревожи бизнес-средите. Андрея Гимис от една адвокатска кантора в Брюксел казва в интервю за Дойче Веле(ДВ): "Много мултинационални компании са притеснени за своите служители, които досега влизаха в ЕС без виза ".
Председателят на парламентарната комисия, която изготви резолюцията, британският евродепутат Клод Морейс припомня, че американците са имали години на разположение, за да уредят въпроса. "Съединените щати, чиито граждани имат право без визи да идват в ЕС, действат несправедливо, като изолират пет страни от ЕС", казва Морейс и обяснява, че сега е още по-наложително да се реши въпросът, защото никой не знае как ще се развие политиката на Тръмп и неговата администрация към приема на чужденци в страната.

Вече няма „достатъчно основания” за ограниченията. Евродепутатът припомня, че предишни американски правителства са оправдавали визовия режим за тези пет страни с аргументи, за които вече няма "достатъчно основание".  Досега Вашингтон твърдеше например, че властите във въпросните пет страни не гарантират достатъчна сигурност на задграничните документи срещу фалшифициране. Или пък, че заради слабата икономика на тези страни техни граждани с много по-голяма вероятност могат да се превърнат в икономически мигранти. Третият аргумент на американските власти досега беше свързан с големия брой граждани на тези страни, които са пресрочили визите си.