Борисов: С БСП България ще мине на задна скорост

26-ти бързо ще мине, важно е какво ще предложим на 27-ми

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира икономическите и социалните акценти в програмата на ГЕРБ в сутрешния блок на bTV, битката за първото място на "финалната права" и ударите под кръста на основния политически опонент - БСП. 

“Врагове нямам. Имам опоненти. Но добре че не беше кандидат.-президентска надпревара, защото ще трябваше да ме качват на самолет.” Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов шеговито коментира колаж, на който той и основния му политически опонент - Корнелия Нинова са яхнали коне. 

"Да се направи правителство със стабилни партньори - това е голямата цел. Не знам защо така се избягва темата, но още от първия ден на създаване на парламента, той ще бъде подложен на огромен натиск. 2 милиона и половина са казали, че искат изборите да се проведат по друг начин. Имаме и друг проблем - колко дългосрочно е трябва да е следващото правителство, за да се проведат изборите така, както са поискали тези 2 и половина милиона души, които са казали, че това нещо трябва да се промени", посочи Борисов.

"Трудно минавам в ролята на друг пол. При нея изглежда това е по-лесно. Тя води много агресивна кампания, обижда", коментира той въпрос как ще приеме предизвикателството на Нинова да се "бият като мъже".

Борисов посочи, че предизборната битка с БСП е удар под кръста: "Щом съм страхлив, ще дойде време да й го напомня, щом е такъв голям смелчага тя. Помня времената, когато бе зам.-министър и я свалиха. Тогава си мълчах и не съм коментирал".

"Когато говориш неистини, е трудно да ти се опонира. С Тодор Живков съм се запознал, когато е паднал от власт, когато всички избягаха от него и беше опасно да се стои при него. тогава наеха моята фирма. По това време Нинова беше върл активист на СДС. Защо не отиде тя и не застана при него - при един човек, при когото никой не искаше да отиде... Ще вляза и в една моя лична драма. Майка и татко, Бог да ги прости, никога не ми казаха какво се е случило с моя дядо. Аз като станах главен секретар, отидох, намерих си досието, в него - на едно 16-годишно дете са написали отгоре: Внук на народната власт, монархо-фашист. И подчертано с червено - Никога да не се допуска до ръководната власт. И тя сега отива и говори това нещо! В човешката глупост край няма!", коментира Борисов думи на Нинова.

"Уважаемата Нинова била казала, че новото правителство е на ГЕРБ... Тогава - нека коментираме също - президентът Румен Радев ми е бил 7 години командир на ВВС по времето на ГЕРБ. Е, той наш президент ли е?", попита Борисов.

Той подчерта, че има безспорни успехи на правителството на ГЕРБ. Факт, потвърден от президента Радев на форум в Германия. "Пратих му есемес и му благодарих за това... Точно обратното казва неговата лидерка Корнелия Нинова. Това, че той е оставил добри хора, експерти, чест му прави. Ако бях на мястото на госпожа Нинова, дали щях да сменям областни управители? Единствено щях да сменя началник-щаба. Поздравления за новия избор! Всичко останало обаче, което е поголовна сеч в момента - само с кадри на БСП и НДСВ, няма как да ни го пришият на нас", заяви лидерът на ГЕРБ.

Борисов не скри, че правителството на ГЕРБ е излязло от политиката с "един лош етикет". "Румяна Бъчварова се справи с МВР, успокои нещата. Постигнахме заедно с приходните агенции и личната ангажираност на главния прокурор - успяхме да съберем милиарди от контрабандата. Направи се реформа с МВР, за да може тези, които са на улицата, да получават достатъчно средства. "Чантаджиите" ще кажат - учили сме повече, развивали сме се и сме харчили повече ресурс, за да се обучим повече. Трябва да се намери средата на нещата, за да са добре и едните, и другите", коментира Борисов ситуацията в МВР и добави: "Това, че си хвърлят сега полицаите ордените и медалите, е много грозно".

"За разлика от много мои колеги, винаги съм отчитал мои грешки и съм се стремял да ги поправям. Ние и сега в нашата програма, където сме идентифицирали грешки - в образованието например, се стремим да ги финансираме. Нашите експерти, от които госпожа Нинова така бяга, предагат много позитивни неща", коментира лидерът на ГЕРБ.

"ГЕРБ е изцяло партия, създадена от народа. Думата "власт" е мръсна за нас", подчерта Бойко Борисов.

"Моята грешка беше, че аз не отидох на нито една предизборна кампания. Оставих госпожа Цачева, и грях имам към нея, да отиде сама на кампаниите", допълни още той, отговаряйки на въпрос защо кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева не е успяла на президентските избори.

"Каква карикатура мина! Ау, не мога да я гледам! Не е възпитателно това... Не правете  така. Тя си има деца, семейство. Аз имам дъщеря, айде внукът ми е малък и не разбира, ама минаваме граници с тия картинки". Така Борисов коментира карикатура, на която са изобразени той и Корнелия Нинова в едно легло, с текст "Разбираме се по мъжки: Този път ти си отгоре".

"Ако искаме да няма задкулисие, лидерът на партията, която победи, трябва да стане премиер. Това е политическа отговорност. Ние сме единствените, които не са правили коалиция с ДПС. ДПС винаги работи с една или две стъпки пред другите партии. Ние няма да правим коалиция с ДПС. А колегите от БСП шикалкавят зверски на тази тема: "Ние ще питаме нашите членове..." Бойчев ли ще им преброи гласовете?! На изборите на 26-ти ще победи ГЕРБ", заяви Бойко Борисов.

Той се пошегува, че с джипа, с който сега обикаля страната, е возил Дейвид Камерън. "Возих и Виктор Орбан и той се уплаши".

На въпрос как е внукът му, той отговори: "Добре че не гледа внучето карикатурите, че ще се отчае от дядо си с кого си ляга. Той е при мен само с щангата. Иначе се кисели и иска само с майка си".

"Какво бих му казал ли? - Не е страшно да си дядо, сине! Лошо е с баби да спиш!", пошегува се на финала на разговора Бойко Борисов.