АмЧам: Запазете 10 % данък за всички физически и юридически лица

Портфейл

07-03-2017, 13:09

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов: През четвъртото тримесечие на 2016 г. БВП нарастнал с 3.4%

Американската търговска камара препоръчва повече правомощия на Българската агенция за инвестиции и независима съдебна система

За ръст на инвестиции в България е важно да се дадат повече правомощия на Българската агенция за инвестиции, пише в Бяла книга с приоритети и препоръки за политики през 2017 година на Американската търговска камара в България /АмЧам/. Бялата книга беше представена в Националния пресклуб на БТА от Сергей Койнов, вицепрезидент на АмЧам; Ива Тодорова, член на борда на директорите и Алекс Нестор - изпълнителен директор на Американската търговска камара.
За насърчаване на инвестициите са необходими предвидима и недискриминираща регулаторна среда и конкретни стимули, за да се открои страната като предпочитана дестинация сред останалите държави в региона, пише в Бялата книга.
В сферата на данъчното облагане се препоръчва да се приеме дългострочна данъчна политика, която да е разработена в консултация с всички заинтересовани страни. От Камарата искат да се запази ставката от 10 процента за всички физически и юридически лица и да се спре с повишаването на максималния осигурителен праг, както и да се увеличи събираемостта на дължимите данъци.
Въвеждането на електронни обществени поръчки би следвало да се открои като главен приоритет за правителството и да се базира на на международно признати стандарти и най-добри практики. От Камарата препоръчват да се работи за преодоляване на съществения недостиг на цифрови умения в страната, като се реформира образователната система.
Сред другите препоръки са развиване на местния капиталов пазар, довършване на либерализацията на енергийния пазар, въвеждане на електронно здравеопазване и на нови модели на заетост.
АмЧам счита, че промените в Конституцията и на Закона за съдебната власт през 2015 и 2016 година са начало на процес за постигане на пълноценна съдебна реформа, с цел преодоляване на една от основните пречки пред икономическия растеж. За да се доведе до край тази реформа, трябва да има пълна независимост на съдебната власт, прозрачност и отчетност на прокуратурата, специализация и квалификация на съдиите и въвеждане на електронно правосъдие.