Внезапно почина съавторът на плана за даване на Крим под аренда на Русия

69-годишният Алекс Оронов е починал на 2 март, при неизяснени обстоятелства

В САЩ внезапно е починал съавторът на плана за Украйна, предвиждащ отдаване на Крим под аренда на Русия, предаде в."The Independent". Става дума за бизнесмена от украински произход Алекс Оронов, който е американски гражданин.

Придобилият скандална известност "план Артьоменко" за изход от украинската криза предвижда извеждане на руските войски от източна Украйна срещу отмяна на санкциите и лансиране на идеята Крим да бъде предаден под аренда на Москва за период от 50 или 100 години (предлага се арендуването да бъде подложено на референдум). Като негов автор беше афиширан украинският депутат Андрей Артьоменко, който обяви, че смята скоро да замине за Вашингтон, за да лобира за плана.

Съобщава се, че починалият Оронов има селскостопански бизнес в Украйна. Твърди се, че той е посредничил в контактите между руски официални представители и американския държавен глава Доналд Тръмп чрез личния адвокат на президента Майкъл Коен. Смята се, че Оронов е разработвал плана за Крим. Според публикацията, бизнесменът е роднина на Коен и точно той е човекът, който е помагал за организирането на среща между адвоката и представителите на Кремъл за обсаждане на "мирния план" за Крим.

Във връзка със смъртта на Оронов депутатът Артьоменко отправи обвинения към американските журналисти. "Той не умря от старост или от болест, нито от нещастен случай, а от намесата на американските журналисти в живота му! (...) Сърцето му не издържа! Той умря! От прекомерно напрежение, от нерви, от несправедливост, от обида, от подозренията, от мъка, от недоразумение!" - написа Артьоменко във Фейсбук.

"Униан" напомня, че на 20 февруари в. "The New York Times" съобщи, че депутатът от Радикалната партия Андрей Артьоменко е предал на Белия дом "план за нормализация на отношенията" между Украйна и Русия и за отмяна на санкциите.