Майдел: Човешкият капитал е ключов за успешното дигитализиране на индустрията

Основна тема на разговора беше как Германия и България биха могли по-активно да си сътрудничат в областта на дигитализацията

„Ползите, произтичащи от дигитализирането на европейските индустрии, са ключови за увеличаване на конкурентоспособността на ЕС както в Съюза, така и на световно ниво. Цифровизирането на продуктите и услугите ще доведе до увеличаване на приходите на европейската индустрия със 110 млрд. евро на година през следващите четири години. За да извлечем максимални ползи от тези процеси, необходимо е да имаме човешкия капитал с правилните умения“. Това заяви българският евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел в понеделник, 6 март 2017 г., след среща с Маркус Блуме, депутат от Баварския ландтаг и председател на комисията, отговаряща за политическата стратегия на Християнсоциалния съюз на Бавария (ХСС) и д-р Маркус Ем, ръководител на офиса на фондация „Ханс Зайдел” в Брюксел, съобщава пресцентърът на ГЕРБ.

Според последни данни от Индекса за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) за 2017 г. почти половината от европейците все още нямат основни умения за ползване на цифрови технологии, като например използване на електронна поща, текстообработващи програми или инсталиране на нови устройства. „Дигиталните умения ще бъдат задължителни за над 90% работните места в бъдеще“, коментира още Майдел, която е докладчик по Плана за дигитализиране на европейската индустрия в Комисията по вътрешен пазар на ЕП.

Българският евродепутат и г-н Блуме обсъдиха възможността за организиране на съвместно събитие в България по темата, на което да бъдат поканени както български компании, така и представители на германски компании, които да споделят своя опит в областта на дигитализацията. Това е втората работна среща между Майдел и Блуме. Първата такава се състоя през декември 2014 г. по време на ежегодния конгрес на Християнсоциалния съюз на Бавария в Нюрнберг.