Вишеградската четворка ще настоява пред ЕК за равен стандарт в храните

Полша, Словакия, Чехия и Унгария ще протестират срещу установената практика на "двоен стандарт" в храните, предназначени за източноевропейския пазар

Страните от Вишеградската четворка ще настояват пред Европейската комисия в Брюксел да няма разлика в качеството на хранителните продукти в Западна и Източна Европа. Полша, Словакия, Чехия и Унгария ще протестират срещу установената практика на "двоен стандарт" в храните, предназначени за източноевропейския пазар.

Вишеградската четворка - Чехия, Полша, Словакия и Унгария поставят на дневен ред пред Брюксел въпроса за разликата в качеството на едни и същи храни в Западна и Източна Европа. Разследвания доказаха, че различни международни компании често използват по-евтини съставки в хранителните продукти, предназначени за новите членове на Европейския съюз в Източна Европа. България също ще се присъедини към този призив, като от земеделското министерство определиха практиката като цитирам "недопустима дискриминация", тъй като храните са с по-лошо качество и с повече сол, мазнини и изкуствени подсладители.
Миналата седмица към призива за еднакво качество се присъедини и Румъния. Чешкият Еврокомисар по правосъдие, защита на потребителите и равенство между половете Вера Йоурова нарече практиката "подвеждаща и нетърпима". Въпреки това, действията на производителите са законни според Европейския съюз, стига съставките да са написани върху етикетите. Миналият месец Министерството на земеделието в Словакия публикува резултатите от изследвания, които сравняват 22 продукта на известни марки, продавани и в Словакия и на Запад. Разследването показва, че в колбасите в Словакия има по-малко месо, а в млечните продукти - по-малко белтъчини.
Открити са и други разлики в употребата на консерванти и оцветители. Подобни тестове са провеждани и в други източноевропейски страни, като отново са открити двойни стандарти. Премиерът на Словакия Роберт Фицо нарече откритията „неприемливи" и коментира, че заедно с колегите си от Вишеградската четворка ще отнесе въпроса на извънредна среща в Брюксел пред Комисията по земеделие. Целта е да бъдат направени поправки в законовите разпоредби на Европейския съюз относно правата на потребителите и сигурността на храните.