Оланд изрази желание Доналд Туск да остане начело на ЕС

Полша издигна кандидат за председателския пост на ЕС евродепутата Яцек Сариуш-Волски срещу бившия полски премиер и настоящ председател на съвета Доналд Туск

Френският президент Франсоа Оланд изрази желание полякът Доналд Туск да остане начело на Европейския съвет въпреки опозицията на управляващата в Полша консервативна националистическа партия, предаде Франс прес.
"Аз самият издигнах преди две години и половина кандидатурата на Туск за председателския пост в Европейския съвет", каза френският държавен глава в публикувано днес интервю за вестниците "Монд", "Зюддойче цайтунг", "Стампа", "Вангуардия", "Гардиън" и "Газета виборча". По думите му въпросът може да бъде обсъден днес на минисрещата на върха във Версай с участието на лидерите на Франция, Германия, Испания и Италия.
Полша създаде невиждана досега ситуация в ЕС, издигайки кандидат за председателския пост на Европейския съвет евродепутата Яцек Сариуш-Волски срещу бившия полски премиер и настоящ председател на съвета Доналд Туск, който се бори за втори мандат.
По темата за евроинтеграцията Оланд каза, че е назрял моментът за създаване на единна система за отбрана в ЕС и това би могло да даде нов импулс в преживяващия криза европейски проект, предаде ТАСС.
На Европейския съюз може да бъде даден нов тласък чрез отбраната - както за обезпечаване на собствената си сигурност, така и за намиране на решение на световни конфликти, които го застрашават, отбеляза френският президент.